Sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 25 g putera
- 1 glavica crvenog luka
- 1 čen belog luka
- 750 g graška
- 75g sveže mente
- 1l bujona od povrća
- 75 g parmezana
- So i biber po ukusu
Priprema:
U šerpu, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još tri minuta. U šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta.
Nakon toga, prebacite potaž u blender, te ga dobro ispasirajte. Vratite ga u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još pet minuta. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prohladite u frižideru.
Poslužite uz sveže narendan parmezan.
Prijatno!