Sastojci:
- 8 krastavaca
- 1 kriška hleba
- 1 struk mladog luka
- 4 manje tikvice
- 2 paradajza
- nekoliko listova nane
- 2 dl bujona
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- so po ukusu
- biber po ukusu
Priprema:
Krastavce oljuštite, jedan isecite na kolutiće, a ostale prepolovite po dužini, uklonite im semenke i isecite na trake. Sa kriške hleba uklonite koru, sredinu isecite na kockice i izmiksajte zajedno sa trakama od krastavaca. Dodajte sirće, so, hladan povrtni bujon, malo bibera i četiri kašike ulja, promešajte da dobijete homogenu kremastu masu i ostavite da se hladi u frižideru. Tikvice i mladi luk iseckajte na kockice, paradajz kuvajte minut u ključaloj vodi, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i iseckajte na kockice. Ovako pripremljeno povrće sipajte u posudu, dodajte nekoliko iscepkanih listova nane, kašiku maslinovog ulja, posolite i promešajte. Ohlađenu čorbu rasporedite u posude, u sredinu sipajte malo mešavine od povrća i servirajte.
Kremaste zapečene špagete
Sastojci:
- 500 g špageta
- 250 g kačkavalja
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 400 g mlevenog pilećeg belog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašičica mešavine italijanskih začina
- biber po ukusu
- 200 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 50g maslaca
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 jajeta
Priprema:
Skuvajte špagete, a luk sitno iseckajte, propržite ga s mlevenim mesom i začinite. U podmazanu posudu stavite polovinu špageta, preko njih rasporedite meso i prelijte pavlakom za kuvanje. Preko narendajte 50 g kačkavalja i prekrijte preostalim špagetama. Na maslacu propržite brašno, dodajte toplo mleko i skuvajte bešamel. Sklonite ga sa vatre, posolite i ubacite narendani kačkavalj. Dobro promešajte i prelijte preko špageta. Pecite 20 minuta na 180°C pa izvadite i prelijte jajima umućenim sa pavlakom. Vratite u rernu i pecite još oko 15 minuta.
Brza torta sa voćem
Sastojci:
- 500 g bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 10 g želatina
- 300 g malina
Priprema:
Pomešajte slatku pavlaku sa izlomljenom čokoladom pa stavite da se zagreva i otapa. Želatin pomešajte sa 3 kašike vode. Kad se čokolada otopila, ali da ne provri, dodajte želatin pa mešajte. Ostavite da se prohladi, da ne bude baš vrelo, pa u toplo dodajte sir i izmešajte. Uzmite manji kalup i stavite foliju pa stavite maline i nalijte krem. Maline će se podići. Ostavite bar 4-5h u frižideru da se stegne pa poslužite.
Prijatno!