Hladna voda za tuširanje dobra za zdravlje?

Ukoliko ste ljubitelji tuširanja toplom vodom, ipak pročitajte člank i saznajte dobrobiti tuširanja hladnom vodom. Tuširanje hladnom vodom može uticati na vaše zdravlje. Verovatno ste i pomislili da tuširanje hladnom vodom sigurno koristi , jer svaku povredu ili udarac tretiramo hladnim oblogama.

Evo nekoliko razloga zašto biste se trebali, ponekad, istuširati hladnom vodom:

Hladna voda jača imunitet, odnosno izloženost hladnoj vodi utiče na imunitet tako što hladna voda podiže nivo krvnih zrnaca i ubrzava metabolizam, a to dovodi do smanjenja rizika od pojave prehlada, a smatra se da ima i antikancerogena svojstva.

Može da poboljša cirkulaciju. Hladan tuš će podstaći cirkulaciju, a to utiče na opšte zdravlje kardiovaskulanog sistema i pomaže pri prevenciji povišenog krvnog pritiska.

Regulacija telesne temperature se može postići hladnom vodom, jer voda će postaknuti da se aktivira sistem obnove organizma.

Hladna voda može podstaknutu gubitak kilograma jer ona stimuliše proizvodnju smeđih masti koje sagorevaju energiju i na taj način ubrzavaju metabolizam. Naravno, ovde je važno i šta jedete.

Sem što stimuliše telo, hladna voda stimuliše i mozak. Utiče na norandrenalin koji umanjuje osećaj depresije.

Rad limfnih žlezda se pospešuje hladnom vodom. Limfni sistem je bitan kada se toksini izbacuju i kada se prenose bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija. Taj proces se oslanja na kontrakciju mišića. Hladna voda podstiče rad limfnih žlezda i kontrakcije.

Dok se tuširate hladnom vodom otvaraju se pluća i omogućava se duboko disanje. Duboko disanje pomaže da se telo oslobodi umora i bezvoljnosti.

Topla voda isušuje kosu, kožu i nokte, a hladna voda skuplja pore i dobra je za detoksikaciju. Topla kupka nas opušta ali hladna nam daje energiju za novi dan pa je tuširanje hladnom vodom za početak dana odličan predlog.

Naučna istraživanja su pokazala da topla voda smanjuje broj spermatozoida, pa se topla kupka koristila kao kontracepcija tokom 50-ih godina.

Piše: Mirjana Đerić

 

Be the first to comment

Leave a Reply