Hladni dani i ekcem

Termin ekcem obuhvata nekoliko različitih problema sa kožom. Neki od simptoma su: svrab, crvenilo, ispucala koža koja se guli. Obično je nasledno i ako jedan od vaših roditelja imao ekcem velika je verovatnoća da ćete ga imati i vi. Na ekscem može da utiče puno faktora. Morate da se pazite i da izbegavate njihovu iritaciju. Veoma je važno da izbegavate dugotrajne tople kupke zbog isušivanja kože, sapune i gelove za tuširanje koji sadrže parfeme, pilinge koji u sebi sadrže sitna zrnca, proizvode koji u sebi sadrže mlečnu i salicilnu kiselinu, deterdžente i omekšivače, alergene u hrani. Alergija na hranu je najčešće povezana sa ekcemom. Suvo i toplo okruženje zimi može da pogorša simptom ekscema.

Ako kod dece primetite ekscem obavezno posetite lekara jer peckanje i svrab mogu da utiču na loše spavanje, spavanje će uticati na koncentraciju a koncentracija će uticati na uspeh u školi. Neka deca su srećna pa ekcem prerastu do pete godine, a neka imaju simptome ceo život.

Ono što je najvažnije kod ekscema jeste da izbegavate okidače koji utiču na stvaranje ekscema. Nosite prozračnu garderobu od prirodnih materijala, koristite hipoalergenske deterdžente i neka vaša mašina ispere veš dva puta.

Piše: Mirjana Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply