HOLIVUDSKA POSVETA BESMRTNOM NAUČNIKU: Uskoro film o rivalstvu Tesle, Edisona i Vestinghausa

Rat koji je stvorio istoriju.

Da li ste čuli ili negde videli najavu za novi holivudski film čija priča govori o rivalstvu Tomasa Edisona, Džordža Vestinghausa i Nikole Tesle?

Film “The Current War” (čiji se naslov može prevesti kao “Rat struja”) govori o “ratu” Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, i Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona, u kome će pobednik biti onaj čiji će sistem električne struje pokretati savremeni svet.

Treći “igrač” u celoj priči je Nikola Tesla, čiji lik je poveren engleskom glumcu Nikolasu Houltu.

Možda će vas zbuniti činjenica, do koje možete doći običnim guglanjem, da je film premijerno prikazan još u jesen 2017. godine na filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Pa gde se onda krio sve to vreme? Odgovor na to pitanje glasi: Harvi Vajnstin.

“The Current War” je bio jedan od filmova koji su “stavljeni na led” kada su brojne optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na račun jednog od, do tada, najvećih filmskih producenata u Holivudu počele da izlaze na videlo.

https://youtu.be/mEJuG1hKQMk

Sudski proces protiv Vajnstina je pokrenut, a brojne optužbe (koje je on poricao) su nastavile da pristižu, što je Vajnstinovu kompaniju (The Weinstein Company) odvelo u bankrotstvo, a film “The Current War” ostavilo da skuplja prašinu na nekoj polici. I tu je ostao naredne dve godine.

Harvija Vajnstina je, inače, pratila reputacija čoveka koji je prilično voleo da utiče na montažu filmova koje je producirala njegova kompanija.

Zbog toga, verzijom filma koja je 2017. prikazana u Torontu ni reditelj Alfonso Gomez-Rehon nije bio zadovoljan. Kaže da se zbog toga čak “osećao kao idiot”.

Početkom ove godine, međutim, u pomoć je stigla kompanija 101 Studios, koja je za tri miliona dolara otkupila sve prava na film.

Za činjenicu da je “The Current War” imao gotovo nikakav publicitet i da skoro niko za njega nije čuo, najverovatnije su odgovorne prilično slabe ocene koje je dobio na TIFF-u.

Ali sada Gomez-Rehon je dobio novu šansu, pa je “traku” vratio na sto za montažu. Reditelj je filmu dodao pet scena, istovremeno skrativši prvobitnu dužinu za 10 minuta.

A pošto film više nema nikakve veze sa Harvijem Vajnstinom, timu se priključio novi, dobro poznati, igrač – Martin Skorseze, pod čijim patronatom je Gomez-Rehon kompletirao novu verziju filma.

“The Current War” krajem meseca stiže u britanske, na jesen u američke, a nadamo se da će se negde između dve premijere pojaviti i u našim bioskopima.

Foto: Youtube printscreen/101 Studios, Profimedia

Izvor: SrbijaDanas

Be the first to comment

Leave a Reply