Cink je važan za celo telo, posebno za zdravu kožu, imuni sistem i zarastanje rana. Veliki značaj ima posebno za trudnice, kao i za bebe i decu koji moraju da imaju dovoljno cinka u ishrani kako bi im pomogao u rastu i razvoju.
Cink se nalazi u mnogim namirnicama, ali telo ne može da apsorbuje cink iz svih namirnica na isti način.
Ljudi koji jedu proteine imaju veće šanse da apsorbuju cink, tako da su vegetarijanci i vegani izloženi većem riziku od nedostatka cinka. Ljudima koji jedu uglavnom žitarice i mahunarke potrebno je više cinka nego ljudima koji jedu meso. Cink se takođe dobija iz majčinog mleka.
Koliko cinka nam je potrebno?
Većina ljudi će dobiti dovoljno cinka ako poštuju pravila zdrave, uravnotežene ishrane. Ali ljudima koji uzimaju neke lekove, starijim osobama, ljudima sa nekim bolestima creva, kao i trudnicama i dojiljama možda će biti potrebno više ovog minerala. Većini muškaraca treba 14 miligrama (mg) cinka dnevno, a većini žena 8 mg.
Na sajtu Health Direct navedene su veoma korisne informacije o važnosti, parametrima i uticaju cinka na naše zdravlje.
Koji su najbolji izvori cinka?
Najbolji izvor cinka su ostrige, ali ga ima i u crvenom mesu i živini. Drugi dobri izvori su pasulj, orasi, rakovi, jastozi, integralne žitarice i mlečni proizvodi.
Cinka ima u namirnica kao što su jagnjeća kolenica, govedina, semenke bundeve, sir, badem, ovas, leblebija, pileća prsa, jogurt, indijski orah i mleko.
Kome su potrebni suplementi cinka?
Većini ljudi nije potreban dodatak cinka. Međutim, dodatak cinka se može koristiti zapravo za lečenje nedostatka cinka uslovljenog neadekvatnom ishranom ili upotrebom nekih lekova.
Tablete koje sadrže cink mogu da pomognu u smanjenju dužine i težine obične prehlade.
Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre uzimanja suplemenata, jer uzimanje previše cinka može izazvati dijareju i ometati druge hranljive materije koje su vam potrebne kao što su bakar i gvožđe.
Preuzeto: telegraf.rs
Foto: Shutterstock