Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Hrana kao okidač migrene

Migrene mogu da budu izazvane nekolicinom tzv. “okidača”, kao što su osetljivost na spoljašnje stimulanse, hormonska neravnoteža, stres, i određena grupa namirnica i aditiva. Zato je za prevenciju migrene važno da izbegavamo namirnice za koje je poznato da mogu da pokrenu bol.

Prema saznanjima klinike Majo, na prvo mestu na spisku namirnica koje mogu izazvati migrenu dolaze aditivi, i to pre svega mononatrijum-glutaminat (često ga ima u kineskoj hrani, kao i u industrijski prerađenoj hrani, pošto se tu često koristi kao pojačivač ukusa), zatim veštači zaslađivači, nitrati i nitriti, i drugi pojačivači ukusa. 
Prirodne namirnice koje sadrže materije koje mogu pokrenuti migrenu su namirnice koje sadrže tiramin (npr. kačkavalj i slične vrste starog sira), čokolada, alkohol i kofein. 
Dakle ako imate problema sa migrenama, trebalo bi da izbegavate kačkavalj i stari sir, dimljeno meso (šunke) i mesne prerađevine, kikiriki i proizvode od kikirikija, alkohol, a posebno crveno vino i pivo, kofein iz kafe i gaziranih napitaka, rafinisani šećer i proizvode od belog brašna (netolerancija na gluten takođe može biti izazivač migrene).

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: