Hrana od koje bolje spavate

Večera treba da bude laka za vaš želudac i da se ne jede kasno uveče. Ako ste pred spavanje gadni, ali se plašite daće vam večera kasno u noć poremetiti san, pokušajte glad zavarati sa ovim namirnicama: jeje, brokoli, ovsena kaša, banane, jogurt ili mleko, čaj, bademi.

Ako se noću budite, razlog je možda što ste uveče jeli proste šećere, na primer kolače ili slatkiše. Oni izazivaju oscilacije šećera u krvi – isprva ga naglo podignu, a potom šećer naglo opadne, što može da dovede do toga da se probudite u 2 ili 3 ujutru. Bolja je ideja da pojedete tvrdo kuvano jaje, parče kvalitetnog sira ili šaku orašastih plodova. 

Ono što jedete tokom dana utiče na to koliko ćete se odmorni probuditi narednog jutra. Razni istraživači su utvrdili da ljudi koji konzumiraju dosta zasićenih masti provode manje vremena u stanju dubokog sna tokom noći. Dakle, tokom dana jedite više namirnica bogatih vlaknima, kao što su mahunarke, brokoli i slično – a smanjite količinu sira, putera i slično. 

Naši stari su znali da čaša mleka pre spavanja pomaže da se zaspi. I to je potpuno zasnovano na naučnim saznanjima. Jogurt i mleko su veoma bogati kalcijumom, sastojkom koji dodatno poboljšava san. Kalcijum smanjuje stres i stabilizuje nervna vlakna, uključujući i ona u mozgu. Dakle, čaša grčkog jogurta pre spavanja je odlična ideja .

Banane su izvrstan izvor magnezijuma i kalijuma, koji pomažu da se opuste mišići. Idealna kombinacije: naspite šolju mleka u blender, dodajte bananu, izmiksajte – i popijte. 

Ovsena kaša se obično jede za doručak – ali, činija tople ovsene kaše pomoći će i da bolje spavamo. Ovas je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, silicijumom i kalijumom, a sve su to nutrijenti koji pomažu da bolje spavamo. 

Čaj, ali nikako crni ili zeleni čaj, pošto oba sadrže kofein. Uzmite biljni čaj od kamilice, ili neki drugi (lipa, nana) koji smiruju i pomažu da zaspimo.

 
Bademi su bogati magnezijumom, koji pomaže san i doprinosi opuštanju mišića. Osim toga, bademi sadrže kvalitetne biljne proteine koji doprinose da nivo šećera u krvi ostane stabilan tokom sna (što doprinosi da se ne budimo noću). 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply