Svaki put kada se hranimo nezdravo ili se prejedamo, naše telo trpi stres. Kao posledicu imamo jetru koja počinje da radi više od normalnog, a kada se ona preoptereti dolazi do problema u njenom radu jer ne može da oslobađa telo od toksina i masti. Evo nekoliko namirnica koje podstiču prirodan proces čišćenja jetre.
Beli luk – mala količina je sasvim dovoljna da aktivira enzime jetre. Beli luk sadrži visoku količinu alicina i selena.
Grejp – sadrži puno vitamina C i antioksidanata koji su odličniza prirodno čišćenje jetre.
Cvekla i šargarepa – sadrže flavonoid i beta karoten. Pospešuju rad jetre i poboljšavaju njenu funkciju.
Zeleni čaj – je veoma bogat katehinom. On pospešuje zdravlje celog organizma.
Zeleno lisnato povrće – za čišćenje jetre najbolje je zeleno lisnato povrće. Možete ga konzumirati sveže, kuvano ili u sokovima.
Avokado – je odličan izbor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti.
Jabuke – pomažu telu da se oslobodi od toksina putem pražnjenja probavnog trakta. U ovom slučaju se jetra manje opterećuje.
Maslinovo ulje – odličan za zdravlje jetre ali treba biti oprezan prilikom njegovog korišćenja.
Žitarice – sadrže vitamin B i pospešuju razgradnju masti.
Limun i limeta – su bogati vitaminom C, on oslobađa telo od toksina. Možete piti sok od limuna i limete kako biste pomogli jetri u radu.
Orasi – sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilan rad organizma.
Kupus – aktivira enzime koji su veoma važni u oslobađanju tela od toksina.
Piše: Mirjana Đerić