Kako da se oslobodite viška kilograma, a da očuvate dobro zdravlje i izbegnete gladovanje? Hrono ishrana je, za razliku od mnogih popularnih dijeta koje se primenjuju širom sveta, zdrav stil života. Osim postizanja idealne figure, ovaj režim reguliše poremećaj u vrednostima šećera, holesterola i triglicerida i sprečava nastanak dijabetesa, bolesti srca i maligniteta.
Osnovna pravila: doručak je obavezan, ribu i meso nemojte da kombinujete sa krompirom ili pirinčem, izbegavati unošenje kravljeg mleka i jogurta, jer ljudski organizam nije u mogućnosti da te namirnice u potpunosti svari. Hleb i testenine jedu se najkasnije do 15 časova. Najbitnije, nemojte da gladujete ni u jednom delu dana i nemojte brojati kalorije.
Da biste se pridržavali ovog delotvornog i jednostavnog programa za primenu, obroke pripremajte na sledeći način:
1.Doručak
Za doručak jedite ugljene hidrate, dobre masti i proteine. Treba doručkovati okvirno sat vremena nakon ustajanja, između 7h i 11h. Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa se za doručkak preporučuju hleb, puter, jaja, šunka, kobasice i sirevi. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju. Kafu izbegavati pre ovog obroka.
2. Ručak
Ručak treba da sadrži proteine i neko povrće, ali nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku. Treba izbegavati sledeće kombinacije: hleb i meso, krompir i meso (krompir generalno ne treba konzumirati, jer je to ugljeni hidrat), boraniju, pasulj, grašak ili pirinač u kombinaciji s mesom. Izbegavajte pohovano i prženo meso u dubokom ulju. Salata je dozvoljena uz svaku kombinaciju.
3.Večera
Za večeru, koja treba da bude lagana i bez ugljenih hidrata, preporučuje se zeleno povrće u kombinaciji sa: mladim sirom, tunom, kuvanim belim ili telećim mesom ili ribom. Večerajte dva sata pre spavanja.
Badem, lešnik ili orah, med ili crna čokolada preporučuju se kao užina. Između obroka treba da postoji razmak 3-4 sata. Takođe su poželjne fizičke aktivnosti i unošenje dosta vode u organizam.