Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 90 g šećera (6 kašika)
- 150 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakao praha
Za filove:
- 1 l mleka (800ml + 200ml)
- 150 g šećera
- 4 pudinga od vanile (160 g)
- 6 žumanaca
- 3 kašike brašna (30 g)
- 250 g margarina (sobne temperature)
- 100 g čokolade za kuvanje
- 250 g mlevenih oraha
- 300 g šlaga
- 500 ml kisele vode (iz frižidera)
- 100 g mleka u prahu
- 250 g mlevene plazme
Za dekoraciju:
- 200 g šlaga
- 400 ml kisele vode (iz frižidera)
Priprema:
KORA: Odmah na početku uključite rernu da se greje na 200°C. Odvojite belanca i žumanca, pa u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli. Mutite dok se ne napravi pena, pa onda postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku. Mutite nekoliko minuta dok ne postane čvrst šne. U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, kakao prah i promešajte kašikom da se sjedini. Izlijte u pleh obložen pek-papirom, sipajte i izravnajte smesu. Pecite nekih 20 minuta. Kada se kora prohladi skinite pek-papir.
FIL: U jednu šerpu sipajte 800 ml mleka i šećer, promešajte i ostavite da provri. U drugu posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i razmutite, pa postepeno dodajte uz mešanje brašno i puding. Mešajte dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, pa dodajte napravljenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne, nekih 8 do 10 minuta.
Dok je vruć, fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene orahe, sjedinite i ostavite da se hladi. U drugi deo dodajte čokoladu, sjedinite i ostavite da se hladi.
Margarin sjedinite viljuškom sa 100 g šećera u prahu. Podelite na pola.
Fil sa orasima: Jednu polovinu margarina dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa orasima, konstantno muteći.
Fil sa čokoladom: Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.
Fil sa plazmom: Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Dodajte mleko u prahu i mutite još minut, pa dodajte mlevenu plazmu i sjedinite kašikom. Podelite fil na pola.
Na koru najpre ide čokoladni fil, polovina fila sa plazmom, fil sa orasima, druga polovina fila sa plazmom.
Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu.
Kada se dobro ohladi, poslužite.
Prijatno!