Najmekše kiflice
Sastojci:
Testo:
– 250 ml mlakog mleka
– 3 kašičice šećera
– 1 kockica svežeg kvasca
– 500 grama brašna
– 100 ml ulja
– 1 kašičica soli
– žumance
Nadev
– eurokrem, mleveni orasi, sir, pekmez, sve u zavisnosti od toga da li želite slane ili slatke kiflice
Premaz:
– žumance
– malo mleka
Priprema:
U mlako mleko izmrvite sveži kvasac, pa dodajte šećer i sve pomešajte. Deo brašna dodajte u posudu, te napravite udubljenje. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, so i žumance, pa sve sjedinite. Postepeno dodajte ostatak brašna i mesite rukama.
Od testa napravite valjak, te ga podelite na tri jednaka dela. Od svakog dela napravite lopticu, pa odmah krenite sa razvlačenjem testa. Razvucite ga u krug i podelite ga na osam delova. Na sredinu šireg dela testa, pomoću kašičice, nanesite nadev, a krajeve šireg dela preklopite. Tako nadev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice. Testo preklopite preko nadeva i nastavite ga rolati.
Uži deo testa lagano povlačite dok rolate kiflicu. Ponovite postupak sa preostalim lopticama.
Slažite kiflice na papir koji ste postavili u tepsiju. Napravite veći razmak, pošto dosta narastu. Zatim ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta.
U međuvremenu, umutite žumance i dodajte malo mleka, pa premažite svaku kiflicu. Stavite ih u rernu, koju ste prethodno, oko 20 minuta, zagrejali na 180 stepeni. Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene, dodatno će omekšati.
Prijatno!