Danas definitivno znamo da su osobe sa većim obimom struka izložene većem riziku od nedostatka vitamina D, navodi dr Rašida Refik, šef tima holandskih naučnika koji je utvrdio da su ukupna masnoća, potkožno masno tkivo u trbuhu (salo ispod kože), masno tkivo oko organa i masti u jetri povezani sa niskim nivoom vitamina D u krvi. Istraživanje je obuhvatilo više hiljada muškaraca i žena u dobi od 45 do 65 godina.
Pritom, situacija se razlikuje od zavisnosti od pola. Kod žena su niski nivoi vitamina D povezani i sa ukupnom masnoćom u krvi i sa količinom sala na stomaku, dok su kod muškaraca niži nivoi vitamina D povezani sa masnom jetrom i mastima u trbuhu.
Dr Rašida Refik kaže da je sledeći zadatak njenog tima da utvrdi da li manjak vitamina D uzrokuje skladištenje masti u predelu stomaka ili povećanje masti u trbuhu smanjuje apsorpciju vitamina D.
Deficit vitamina D opasan po zdravlje
Pandemija korona virusa skrenula je pažnju javnosti na vitamin D više nego ikada ranije jer je on u velikoj meri zadužen za jačanje imuniteta. Nedavna istraživanja otkrila su da optimalan nivo vitamina D, osim što jača odbrambene sposobnosti organizma, snižava rizik od zapaljenskih procesa, bolesti srca, dijabetesa i raka.
Manjak vitamina D, s druge strane, povezuje se da razvojem osteoporoze i degenerativnih oboljenja kostiju, infekcija disajnih puteva, kao i sa nastankom autoimunih bolesti i hroničnog bola. Utiče i na pojavu depresivnog raspoloženja, pa čak može da dovede i do nekih mentalnih bolesti. Gojaznost je, kao i nedostatak vitamina D, takođe faktor rizika za nastanak i pogoršanje svih pomenutih bolesti. Zato je držanje pod kontrolom telesne težine i masnoća u krvi zaista veoma važno.
Preuzeto: alo.rs
Foto: Pixabay