Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ishrana kod heliko bakterije

Ishrana

Infekcija heliko bakterijom može da izazove crvenilo i bol (upalu), a u nekim slučajevima i bolne rane koje se nazivaju peptički ulkusi (čirevi) u gornjem digestivnom traktu.

Hranu koja stimuliše lučenje želudačnog soka, poput kafe, crnog čaja i gaziranih napitaka, treba izbegavati tokom lečenja heliko bakterije. Takođe, treba izbegavati hranu koja iritira želudac, poput začina kao što je biber, prerađenog i masnog mesa (kao što su slanina i kobasica).

Najbolje namirnice u borbi protiv heliko bakterije:

– Namirnice koje sadrže probiotike, kao što su jogurt i kefir. Probiotici stvaraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju supstanci koje se bore protiv heliko bakterije. Takođe, smanjuju njene neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, poput dijareje, zatvora i lošeg varenja.

– Namirnice koje sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, poput ribljeg ulja i devičanskog maslinovog ulja. One pomažu u smanjenju upale želuca i sprečavaju rast heliko bakterije.

– Voće koje nije kiselo i kuvano povrće – treba ih redovno konzumirati jer se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva.

-Brokoli, karfiol i kupus sadrže supstance koje se zovu izotiocijanati i koje mogu pomoći u borbi protiv heliko bakterije, smanjujući njeno širenje u crevima. Ovo povrće je lako svarljivo i pomaže u smanjenju bolova nastalih tokom lečenja. Za najbolje rezultate preporučuje se 70 g brokolija dnevno.
– Belo meso i riba sadrže nižu koncentraciju masti, što pomaže u varenju i sprečava da hrana ostane predugo u stomaku.

Šta ne treba konzumirati tokom lečenja heliko bakterije:

– Kafa, čokolada i crni čaj, jer sadrže kofein, supstancu koja stimuliše kretanje želuca i lučenje želudačnog soka, izazivajući veću iritaciju.

– Gazirana pića, jer mogu izazvati bol i refluks kiseline.

– Alkoholna pića, jer povećavaju upalu želuca.

– Kiselo voće poput limuna, pomorandže i ananasa, jer može izazvati bolove i gorušicu.

– Biber, dodaci i sosevi kao što su beli luk, senf, kečap, majonez.

Tagovi:
Pročitajte još: