Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ishrana u trudnoći

Jedan od najvećih strahova skoro svake buduće mame, osim brige o bebi, jeste koliko će kilograma dobiti za vreme trudnoće. Pošto beba teži svega 25 % od ukupnog dobitka u telesnoj masi majke, neophodna je stalna briga o načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti.

U normalnim okolnostima, dnevne kalorijske potrebe žene su oko 2.000 – 2.200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 %, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Nikako ne treba  “jesti za dvoje”.  Ako je u pitanju blizanačka trudnoća broj dozvoljenih kalorija se duplira.

Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, već  sa sobom nosi višak kilograma koji dovodi do naprezanja mišića što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povećan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porođaj bude teži. Posle porođaja je teže skinuti suvišne kilograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe – može da rezultira padom rezervi masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična, može da rezultira mentalnom retardacijom deteta.

Meso

Ishrana trudnice treba da obiluje mesom živine, kao i nemasnom junetinom i nemasnom svinjetinom. Značajno je da žene tokom trudnoće svaki dan jedu meso, zato što organizam najbolje iskorišćava gvožđe iz ove vrste namirnice, a preporučuje se i konjetina. I riba bi trebalo da bude na jelovniku, jer u njoj ima kalcijuma neophodnog za čvrste bebine kosti. Treba izbegavati slano i puno veštačkih dodataka, masne i suhomesnate proizvode. Takođe, meso mora uvek da bude dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povećan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.

Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor minerala i proteina. Poželjno je da konzumirate mleko, jogurt, mladi sir i voćne jogurte. Pošto se savetuje da izbegavate konzervanse i  veštačke aditive preporučujemo da voćni jogurt sami pravite kod kuće. Ispasirajte ili izmiksujte omiljenu voćku, dodajte jogurt, a po potrebi i malo meda. Ovo možete jesti za užinu ili kao desert.

Voće i povrće

Svaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. U ishrani treba da dominiraju sveže namirnice.

Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju… On će obezbediti vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolju apsorpciju gvožđa.

Folna kiselina i vitamini

Trudnici je potrebno  400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ishranom je nemoguće da se sve potrebe zadovolje, pa je preporuka da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplementi. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, hleb i peciva od celog zrna žitarica, spanać, brokoli, karfiol, špargle i mahunarke. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti sirovo ili kuvano na pari ili u vrlo malo vode. Česta pojava među trudnicama je i malokrvnost usled nedostatka gvožđa jer mnogo žena započinje trudnoću s veoma malim rezervama gvožđa u organizmu.

Uz dodatak gvožđa potrebno je piti i vitamin C koji pospešuje apsorpciju gvožđa. Za vreme trudnoće poželjan je unos posebne formule prenatalnog kompleksa vitamin koju će vam preporučiti vaš ginekolog.

Žitarice

Izbegavajte hleb od belog brašna, birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica. Na vašem jelovniku neka bude barem dva puta nedeljno i pirinač jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji način da se spreči pojava zatvora koja je veoma česta u toku trudnoće.

Izbegavajte:  jako slano, začinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete i slično.

Izvor: Zdrava i fit

Tagovi:
Pročitajte još: