Alergija na polen je jedan od najčešćih zdravstvenih problema tokom proleća.
Tipični simptomi polenske alergije:
- jaki napadi kijanja;
- obilna sekrecija iz nosa (zapušen nos);
- upala očiju sa svrabom (crvenilo i suzne oči);
- podočnjaci;
- umor;
- glavobolja;
- otežano disanje (u težim slučajevima i simptomi astme).
Treba izbegavati izlazak napolje u vreme kada je koncentracija polena u vazduhu najviša (za vreme sunčanog suvog i vetrovitog vremena). Takođe, pripreme za sezonu alergije treba započeti barem mesec, dva pre nego što se simptomi jave.
Pored toga, jačanje imuniteta je veoma važno. Raznovrsna ishrana je jedan od najbitnijih preduslova za to, jer se njegovi delovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.
Citrusi
Pomorandža sadrži blizu 100 mg, a veći grejpfrut preko 110 mg vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Preporučuju se i limun i mandarina.
Bobičasto voće
Kvarcetin koji se nalazi u bobičastom voću ublažava simptome alergije tako što blokira oslobađanje histamina.
Jogurt i kefir
Namirnice s probioticima podstiču telo na proizvodnju određenih belih krvnih ćelija i antitela, kao i mnogih faktora rasta koji su važni za sprečavanje preteranih reakcija tela na alergene.
Prema jednom italijanskom istraživanju pokazalo se da ljudi koji su konzumirali dve šolje (500 ml) jogurta dnevno tokom četiri meseca, imali su upola manji nivo histamina u krvi i manje simptoma alergijske groznice.
Osim toga, ako trudnice redovno jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova deca će biti manje podložna alergijama.
Foto: Profimedia/ilustracija
Masna riba
Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanju simptoma alergija deluju tako što smanjuju upalne procese ili jačaju imunitet. Među njima je masna riba sa velikom količiom omega-3 masnih kiselina.
Istraživanja su pokazala da deca koja rano počnu da jedu ribu u kasnijem imaju manju mogućnost od alergijskih reakcija.
Jedno australijsko istraživanje pokazalo je da osmogodišnjaci koji su konzumirali ribu najmanje jednom nedeljno bili su 80 posto manje podložni alergijama na polen.
Ako deca nisu ljubitelji ribe, dobra alternativa su orasi, i to 30 grama ili sedam do osam oraha dnevno. Takođe, dobre su semenke lana, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.
Kivi
Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika.
Foto: Profimedia
Ananas
Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate.
Beli luk
Ovaj moćan prirodni lek jača imunitet i smanjuje broj slučajeva alergijskog rinitisa.
Najbolje je koristiti sveži beli luk kao začin, a možete ga iseckati na manje komadiće i gutati ih kao tablete.
Luk
Bogat je kvarcetinom koji sprečava oslobađanje histamina, te smanjuje upalu.
Pospešuje i vitamin C, a stabilizuje i ćelijske membrane, pa manje reaguju na alergene.
Preuzeto: srbijadanas.com