Ove malene semenke su prava riznica biljnih vlakana, proteina, antioksidanasa i omega 3 masnih kiselina. Međutim, nije svejedno na koji način ih konzumirate.
Pogrešan način konzumacije je progutati kašiku čia semenki a potom popiti čašu vode. Takav način konzumacije može da dovede do problema sa gutanjem i intenzivnih problema sa varenjem.
Da bi se maksimalno iskoristila dobrobit čia semenki, potrebno je da se pre konzumacije ostave da neko vreme stoje potopljene u vodi ili nekoj drugoj tečnosti.
Kada se čia semenke ostave da neko vreme stoje u vodi, primetićete da uvećaju svoju zapreminu i postaju želatinozne, puštajući sluzavu materiju oko sebe. To im omogućava da mnogo lakše prođu kroz organe za varenje. Osim toga, kada se na taj način konzumiraju, čia semenke daju mnogo veći osećaj sitosti (jer nastavljaju da uvećavaju zapreminu i kad dospeju u organe za varenje).
Neka druga ispitivanja ukazuju da konzumacija mlevenih čie semenki omogućava da se iskoristi mnogo veća količina ALA (biljnih omega 3 masnih kiselina) nego kad se čia seme konzumira celo.
Osim samo potopljene u u čistu vodu, čia semenke se mogu koristiti u raznim osvežavajućim napicima, mogu se dodati u jogurt, jutarnji musli, kao i u razne recepte za voćne pudinge (posebno se tu uklapaju zato što postaju želatinozne kad se potope u tečnost). Takođe mogu poslužiti za pravljenje zdravih mafina.
Evo jednog predloga za jutarnji napitak, posebno dobar leti ili pre treninga, zato što je pun raznih hranljivih materija i elektrolita. Možda nije posebno ukusan, ali je zato izuzetno hranljiv i zdrav.
U čašu kokosove vode dodajte kašičicu čia semena, pola kašičice spiruline i pola kašičice pšenične trave u prahu. Promešajte sve i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok čia semenke ne postanu želatinozne, pa popijte.
Preuzeto: Zdravahrana.com