Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati sve potencijalne rizike po zdravlje potrošača iz područja sigurnosti hrane na domaćem i međunarodnom nivou.
Koronavirusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin, a trenutno nema naučno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV, uzrok pandemije COVID-19, možemo zaraziti kroz probavni sistem.
Direktor Agencije za Sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić navodi da je COVID-19 respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili prenos kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kijanja inficirane osobe.
Postoji mogućnost da kapljice iz disajnog sistema osobe inficirane virusom 2019-nCoV dospeju na bilo koji predmet i površinu koja okružuje zaraženu osobu te da se osoba zarazi tako što dodirne kontaminiranu površinu, predmet ili ruku zaražene osobe i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči – kaže Hajrić.
Prema rezultatima određenih istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), virus 2019-nCoV može preživeti na različitim površinama, i to do 72 sata na plastičnoj ili površini od nerđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu. Ovo istraživanje je sprovedeno u laboratorijskim uslovima (kontrolisana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju.
Foto: Reuters
– Dakle, rizik od dolaska u kontakt sa virusom usled rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali on nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vreme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, voće i povrće, pre jela ili kuvanja, temeljno oprati čistom vodom i prebrisati sva pakovanja hrane po dolasku iz prodavnice – navodi Hajrić.
Sa ciljem pružanja podrške Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2020. godine objavila i prevod smjernica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom “COVID-19 i sigurnost hrane”.
U smernicama su detaljno opisane mere za prepoznavanje i sprečavanje širenja virusa 2019-nCoV u prehrambenom sektoru te mere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje hrane, prevoza hrane, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima.
U smernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu sprovoditi mere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i data su uputstva za korišćenje i odlaganje lične zaštitne opreme, poput maski i rukavica.
Preuzeto: Srbija Danas