Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno.
Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina
Šoljica kafe više je od brze doze kofeina, italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.
Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno. Od Venecije do Sicilije, u porcelanskim šoljicama ili u malim čašama, s kapljicom mleka ili bez njega, svaka šoljica predstavlja im gest prijateljstva.
– Espreso je prilika da kažete prijatelju da vam je stalo – kazao je vlasnik napuljskog kafića “Đambrinus” Masimilijano Rosati, koji je pomogao u pripremi predloga za stavljanje espresa na UN listu svetske nematerijalne baštine.
Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Katarina Mihajlović