Špageti sa ćuftama
Sastojci:
- 2 šolje prezle (ili mrvljenog hleba)
- 3/4 mleka
- 400g mlevenog mesa – goveđeg
- 400g mlevenog mesa – svinjskog
- 2 jaja
- pola šolje seckanog/mlevenog crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
- 300g parmezana
- maslinovo ulje
- so
- biber
- 1 pakovanje špageta
- 500g paradajza za kuvanje
- 250ml pavlake za kuvanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte prezlu i mleko i dobro izmešajte. Smesu nakon toga ostavite nekoliko minuta kako bi hleb lepo upio mleko, pa dodajte meso, luk, sveže začine, so, biber, jaja i parmezan.
Kada sve sastojke dobro promešate, možete početi sa pravljenjem loptica od mesa. Meso oblikujte u loptice veličine po želji i poređajte u pleh na papir. Ukoliko želite malo zdraviju varijantu, onda loptice pecite u rerni na 200 stepeni, dok se ne pojavi braon – zlatna korica. U redovnoj varijanti, možete ih pripremiti i tako što ćete ih pržiti u tiganju na ulju, dok ne porumene. Kada ispečete ćufte, možete početi sa pripremom testenine i sosa.
Špagete skuvajte i ocedite, dok ćete sos pripremiti na sledeći način: šerpu stavite na vatru i u nju sipajte pavlaku za kuvanje i paradajz sos. Kada smesa počne da ključa, dodajte oceđene špagete i čufte. Sve zajedno začinite i ostavite još dva do tri minuta na vatri.
Jelo servirajte toplo, tako što ćete ga dekorisati sa još malo parmezana posutog preko jela i nekoliko listova svežeg bosiljka.
Prijatno!