Izložba fotografija Hilandar koji volim

U somborskoj  Gimnaziji „Veljko Petrović“, priređena je izložba fotografija pod nazivom „Hilandar koji volim“, autora Rajka R Karišića. Izložbu  je 24. februara otvorila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Fotografije su izložene u učionici broj 53, a građani će  izložbu moći pogledati do 10. marta 2017. godine, svakog po podneva u vremenu od 17.00 do 19.00 časova.

Izloženo je 20 fotografija, a svaka od njih na poseban način predstavlja Hilandar. Jer,  kako je rekao Sveti Vladika Nikolaj Velimirović: „Hilandar nisu samo prohujali vekovi i njegova zdanja. On je naša savest i barometar našeg duhovnog stanja i svetosavske svesti. Mi ga posle osam vekova još uvek gradimo i  ugrađujemo sebe u njegovo duhovno zdanje, a naša pokoljenja svedoččiće o nama kao o njegovim neimarima i graditeljima.“

Rajko R. Karišić, je rođen 1952. godine u Bačkom Dobrom Polju (opština Vrbas), diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a fotografijom se bavi o 1973. godine.

Do sada je imao više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i nosilac je visokog zvanja kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Autor je 97 knjiga i fotomonografija i 21 monografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Učestvovao je u izradi drugih monografija i realizovao više od  150 kataloga i plakata za svoje izložbe, izložbe poznatih slikara i kataloge likovnih kolonija i saborovanja.

Za rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je više desetina nagrada i priznanja – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.

Be the first to comment

Leave a Reply