Sa prvim jesenjim danima počelo je vreme porodičnih slavlja. Vesela uvertira u božićne i novogodišnje svečanosti. Divne prilike da u svoj dom pozovete prijatelje i rođake. Kako slaviti? Kako uskladiti tradiciju i savremeni bonton?
Uz mala odricanja i usklađivanja, veoma je jednostavno. Mada je lepo i pohvalno negovati stare običaje, vremena se menjaju, stvarajući nove. Dositej Obradović,razmišljajući o sukobu starog i novog sveta zaključuje: “Zašto je drugo Bog dao čoveku razum, rasuždenije, slobodnu volju nego da može rasuditi, raspoznati i izabrati ono što je bolje.”
Ako ste domaćin
Bez obzira da li pozivate goste na porodično slavlje ili na strogo formalni prijem, pridržavajte se nekih od univerzalnih pravila.
– Pošaljite pozivnice navodeći povod slavlja, datum, mesto i vreme.
– Ako znate da neki vaši poznanici nisu u prijateljskim odnosima, ne pozivajte ih u isto vreme.
– Kada slavite u stanu ili kući, obavestite komšije i zamolite ih za razumevanje. I pored njihove trpeljivosti ipak treba biti diskretan, posebno posle 22h uveče.
– Posebne prilike zahtevaju svečani dekor u stanu i adekvatnu odeću.
– Zahvalite se za poklon koji dobijete. Ne komentarišite rečenicama tipa “Ovo već imamo” i slično.
– Sveže cveće odmah stavite u vazu i postavite na vidno mesto.
– Goste predstavite jedne drugima.
– Nakon aperitiva i neobaveznog razgovora, pozivate ih da zauzmu mesta za stolom.
– Za veći broj zvanica, na malim karticama, napišite njihova imena i pomozite im da se smeste.
– Postoji nekoliko zvaničnih rasporeda za stolom (francuski, engleski), ali ako praktikujete tradicionalan način služenja, vaši gosti moraju sedeti na način koji će obezbediti prijatnu i prijateljsku komunikaciju i bez vašeg prisutva za stolom.
– U vreme obeda ne govorite o cenama namirnica ili o tome kako ste se namučili oko pripreme.
– Raspitajte se da li su neki Vaši gosti na dijeti ili su možda vegetarijanci. Poštujte njihov izbor i potrudite se da u jelovnik uvrstite i jela koja su im prilagođena.
– Ako pozivate i više dece, angažujte neku blisku osobu koja će se brinuti o njima. Animirajte ih nekom zanimljivom društvenom igrom i vodite računa da lupanjem i galamom ne ometaju ostale stanare, posebno na spratu ispod vašeg stana.
– Pažnju poklanjajte svima i ne dozvolite da se neko od prisutnih gostiju oseća zapostavljeno.
Ako ste gost
– Nikada ne kasnite
– Na vreme otkažite posetu ako ste sprečeni.
– Ne idite u posete ako ste prehlađeni i bolesni.
– Ne znate o kakvoj vrsti proslave je reč? Raspitajte se i prilagodite garderobu, poklon i slične važne sitnice.
– Cveće je univerzalan poklon. Ako niste sigurni u simboliku, odlučite se za klasičan buket ruža. Na primer, hrizanteme su u Kini simbol sreće, dok su u hrišćanskoj tradiciji cvet koji se nosi na groblje.
– Ako se običaji u kući gde ste gost razlikuju ili su vam strani, ne komentarišite i ne čudite se. Čak i ako vam se ne dopada, pruža se šansa da naučite nešto novo.
– Za ogovaranje ne postoji ni jedan jedini razlog. Domaćini i prisutni gosti zaslužuju puno poštovanje. Gurkanje, podsmeh, ruganje, govore o lošem vaspitanju osobe koja se time koristi, a ne o lošim osobinama onih kojima je upućeno.
– Ako ste vegetarijanac poslužite se već ponuđenim jelima. Ne očekujte da vam ugađaju. Dovoljno je uzeti malo salate, sira i sl. Zainteresovanim osobama ljubazno objasnite vaše stavove, ali ne zamerite im njihov izbor..
– Imajte obzira. Ne zadržavajte se predugo u poseti, makar to bila i novogodišnja noć.
– Pri odlasku se zahvalite.
– Bilo je zaista lepo?! Možete se zahvaliti još jednom dan posle slavlja telefonom, klasičnom ili elektronskom porukom.
– Mada se smatraju delom narodnih običaja (u pežorativnom smislu) – psovke, pucanje iz vatrenog oružja i previše alkohola nisu ni dobar ni lep način obeležavanja porodičnih jubileja, slave, Božića…
Ove norme koje propisuje bonton ne isključuju sve one lepe nostalgične načine proslavljanja.
Bonton služi kao spona. Samo u dodiru sa savremenim potrebama, stari običaji mogu svojom arhetipskom mudrošću povezati prošle, sadašnje i buduće generacije.
Preuzeto: Zdravahrana.com