“JA SAM MODA!” Od sirotišta, bez dana škole, do VEČNOSTI! Životna priča REVOLUCIONARNE Koko Šanel!

Večita inspiracija.

Koko Šanel (1883 – 1971) imala je krajnje neobičnu životnu priču, a ta nesvakidašnja iskustva su u njoj probudila kreativnost. Modna diva je rođena na današnji dan, a tim povodom ćemo se prisetiti veličine ove žene vizionara u svetu mode.

Otac nije imao volju da birne o njoj, pa ju je ostavio u sirotištu. Tamo je devojčica naučila da šije jer su se vaspitači trudili da decu bez roditeljskog staranja osposobe zanatima koji im mogu koristiti kada napuste ustanovu. Kako je bila vrlo talentovana, a i znala je ostaviti utisak na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je butik sa šeširima koja je toliko dobro poslovao da se ubrzo preselila u prestižni deo Pariza. Kako je vreme prolazilo promenila je ime i nazvala se Koko (pravo ime joj je Gabrijel Šanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspirisalo na Koko.

Koko Šanel

Foto: Instagram printscreen/scorpion_28.10.1993

Koko je jedina modna dizajnerka koja se našla na popisu sto najuticajnijih ljudi 20. veka časopisa “Tajm”. “Snađi se s onim što imaš”, bila je početna modna formula Koko Šanel kad je staroj haljini razrezala poprsje i u njega ubacila prednjicu muške košulje s kragnom i kopčanjem. U to vreme su žene još nosile korsete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle da dišu, a još manje da hodaju, trče ili rade.

Koko Šanel “skinula” im je korsete, kao i nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odeću vrlo jarkih boja. Rodio se tu androgini stil, sasvim suprotan utezanjima u korsete. Koko je oslobodila žensko telo, dopustila mu da nosi pantalone, izmislila najpraktičniju stvar na svetu poput male crne haljine i sakoa od tvida kojeg su do kraljevskih modnih visina uzdignuli ukrasni zlatni dugmići, u međuvremenu odbačeni kao kič.

Bila je to i ostala jedna od najkreativnijih simbioza stila 20. veka, koja je, međutim, sve življa što su njegovi tvorci stariji. U čemu je tajna otkriva sama Koko Šanel kad kaže: “Ja ne pravim modu, ja sam moda”

Preuzeto: SrbijaDanas

Be the first to comment

Leave a Reply