Sastojci:
- 1 jagnjeći but
- 4 kašike putera
- 1/2 kašičice sušenog timijana
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- 8-10 čenova belog luka
- 2 velika crna luka
- 1 kg krompira
- 200 g slanine
- 1 l pilećeg bujona
Priprema:
Propržite crni luk, isečen na rebarca, zajedno sa timijanom, u većoj posudi, na malo maslinovog ulja. Kada luk bude omekšao, dodajte seckanu slaninu i četiri očišćena cela čena belog luka, a zatim, nakon jednog minuta, dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kolutove. Sve promešajte, a zatim sipajte bujon (jednu kocku supe pomešajte sa litar vrele vode). Sve posolite i pobiberite, a zatim isključite šporet.
Zasecite meso na nekoliko mesta, pa u svaki prorez ubacite po očišćen čen belog luka. Važno je da čenovi budu dobro ugurani i to tako da ih ne vidite.
Meso dobro posolite i pobiberite. Puter istopite, pa meso dobro premažite sa svih strana, a zatim ga pospite ruzmarinom.
Stavite meso direktno na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) oko 90 minuta na 180 stepeni.
U isto vreme stavite i krompir, ali tako da bude ispod mesa. Nakon 90 minuta, meso izvadite iz rerne i ostavite ga da odmori još pola sata, a zatim ga poslužite.
Prijatno!