Jagnjeći but na francuski način

Jagnjeći but na francuski način

Sastojci:

  • 1 jagnjeći but 
  • 4 kašike putera
  • 1/2 kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 8-10 čenova belog luka
  • 2 velika crna luka
  • 1 kg krompira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg bujona

Priprema:

Propržite crni luk, isečen na rebarca, zajedno sa timijanom, u većoj posudi, na malo maslinovog ulja. Kada luk bude omekšao, dodajte seckanu slaninu i četiri očišćena cela čena belog luka, a zatim, nakon jednog minuta, dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kolutove. Sve promešajte, a zatim sipajte bujon (jednu kocku supe pomešajte sa litar vrele vode). Sve posolite i pobiberite, a zatim isključite šporet.

Zasecite meso na nekoliko mesta, pa u svaki prorez ubacite po očišćen čen belog luka. Važno je da čenovi budu dobro ugurani i to tako da ih ne vidite.

Meso dobro posolite i pobiberite. Puter istopite, pa meso dobro premažite sa svih strana, a zatim ga pospite ruzmarinom.

Stavite meso direktno na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) oko 90 minuta na 180 stepeni.

U isto vreme stavite i krompir, ali tako da bude ispod mesa. Nakon 90 minuta, meso izvadite iz rerne i ostavite ga da odmori još pola sata, a zatim ga poslužite.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: