Jedu ga gotovo svi Japanci, posebno tokom proslava, a svake godine odnese nekoliko života.
Radi se o moči, tradicionalnim kolačima napravljenim od pirinča koji se u Japanu jedu tokom praznika ili drugih svečanosti.
Šta je moči?
Torte, poznate kao moči su slatke okrugle lepinje napravljene od pirinča.
Pirinač se prvo kuva na pari, a zatim istuče i izgnječi. Dobijena lepljiva masa se zatim formira u konačni moči oblik, a potom se peče ili kuva.
Porodice tradicionalno proslavljaju Novu godinu tako što kuvaju čorbu od povrća u kojoj zagrevaju moči.
Kako ubijaju?
Lepinje su gnjecave i lepljive. S obzirom da su daleko veće od veličine normalnog zalogaja, potrebno ih je mukotrpno žvakati pre gutanja.
Ako se ne sažvaće kako treba već jednostavno proguta, lepljivi moči se može zaglaviti u grlu te može dovesti do gušenja.
Prema japanskim medijima, 90 odsto onih koji su hitno primljeni u bolnicu zbog gušenja u novogodišnjoj noći su ljudi stariji od 65 godina koji su jeli moči.
Svake godine, vlasti izdaju javna upozorenja uoči novogodišnjih proslava savetujući da ljudi – posebno deca i stariji treba da jedu moči isečen na manje komade.
Ipak, uprkos upozorenjima, svake godine se zabeleži nekoliko smrtnih slučajeva povezanih sa močijem.