Ječam je jedna od najstarijih žitarica. Izgledom podseća na pšenicu. Za ljudsku ishranu koristi se ječam očišćen od pleve koji se može naći u prodavnicama pod nazivom geršla.
Pogodan je za pripremu raznovrsnih jela kao što su supe, čorbe, variva i salate. Odličan je u kombinaciji sa mahunarkama, na primer sa sočivom ili pasuljem, a takođe i sa drugim žitaricama kao što su kukuruz i heljda.
Ječam sadrži skrob, belančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe a od minerala kalijum, kalcijum, cik, fosfor i magnezijum.
Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno deluje na organe za varenje. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana ječam povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi ali i problema sa probavom.
Ječam se mora dugo i temeljno žvakati čime se brže postiže osećaj sitosti, pa je preporučljiv i u redukcionim dijetama.
Od ječma se mogu pripremati i čajevi koji se koriste kod prehlada i oboljenja digestivnog trakta. U letnjim mesecima ovaj čaj ima svojstvo da osvežava i rashlađuje organizam.
Preuzeto: Zdravahrana.com