Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jedan mineral čini čuda za vaše zdravlje: Ima ga u jajima i u ćuretini!

Snažan imunitet je neophodan preduslov da uspešno odgovorimo na sve zadatke i izazove u svakodnevnom životu. Zato je, naročito u ovim hladnim danima, potreba za jačanjem imuniteta postala deo higijene življenja, deo naše zdravstvene kulture. Mnogo toga smo naučili o mineralima i vitaminima, pa znamo da je cink veoma značajan mineral za funkcionisanje imunološkog sistema.

Pravilnom ishranom i svežim, po mogućnosti i zdravo gajenim namirnicama, utičemo na to da budemo dovoljno snažni da nas ne pokosi prvi virus koji se pojavi u okruženju. Da organizmu nedostaje cink, znaćete po belim flekama na noktima, po tome što ste svaki čas šmrcavi i prehlađeni i što najprostije infekcije, poput upaljene i bolne zanoktice, sporo prolaze.

Deluje kao antiseptik
Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a višestruko je koristan i nezamenljiv za jačanje imuniteta. Koristi se u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.  Kao jedan od najvažnijih elemenata koji nas štiti od prehlada, tako čestih u ovo doba godine, cink stimuliše imunitet tako što višestruko povećava nivo odbrambenih supstanci i što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa. Na isti način sprečava infekcije na koži i sluzokoži jer ima antiseptično dejstvo.

Preporučena dnevna doza cinka za žene je 8 mg, za muškarce i trudnice 11 mg, a za dojilje 12 mg.

Cink i vitamin C, moćan dvojac


Cink i vitamin C su moćan dvojac jer udruženi predstavljaju  snažno oružje za jačanje imuniteta. Ova kombinacija se naročito preporučuje u hladnim zimskim mesecima kao zaštita od agresivnih infekcija i prehlada. Zato je važno da pojačate unos namirnica bogatih cinkom jer je hrana najvažniji saveznik dobrog zdravlja. Ovaj mineral se bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla, jaja, goveđeg i ćurećeg mesa, morskih plodova, a ima ga u orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

Preuzeto: Zena.blic.rs

Tagovi:
Pročitajte još: