Zbog brzine kojom priprema i podgreva hranu, mikrotalasna pećnica se može naći u sve više kuhinja.
Pojedini je čak češće koriste nego običan šporet jer se u njoj može zagrejati voda za kafu, mleko, jučerašnji ručak…
Međutim, to nije najbolje rešenje kada su baš sve namirnice u pitanju.
1. Kuvana jaja
Ukoliko podgrevate kuvana jaja u mikrotalasnoj, u njima se stvara velika količina pare koja nema kako da izađe.
Postoji mogućnost da jaja eksplodiraju istog trenutka kad ih izvadite iz mikrotalasne.
Kuvana jaja ne bi uopšte trebalo podgrevati, a ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.
2. Mesne prerađevine
Viršle, salame, kobasice i druge mesne prerađevine sadrže veliku količinu konzervansa kako bi trajale duže.
Ukoliko ste odlučili da podgrevate kobasice, dodaci u njima postaju štetniji za organizam, jer mogu da pokrenu oksidaciju holesterola
3. Pirinač
Britanska agencija za hranu FSA došla je do saznanja da priprema pirinča u mikrotalasnoj može da dovede do trovanja hranom, jer sirovi pirinač sadrži bakterije koje mogu da “prežive” brzo spremanje u mikrotalasnoj, ali ne i tradicionalnu, dugu pripremu.
Kada te bakterije ohladite i ostavite na sobnoj temperaturi, one počnu da se razmnožavaju, a samim jelom ih unosite u organizam
4. Zeleno lisnato povrće
Blitvu, spanać i zelje nikada ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj, jer ove namirnice sadrže koncentraciju nitrata koji nije štetan ako se ove namirnice kuvaju polako, na tradicionalan način, ali ako ga izložite mikrotalasnim zracima on dobija izrazito negativna svojstva, i loše deluje na vaš organizam.
Preuzeto: objektiv.rs