Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Jesenji vege-čili

Ovaj recept meksičkog porekla sa pasuljem idealno je jesenje jelo, jer ljutkast ukus odgovara jesenjoj energiji. Potrebno je: 4 kukuruzne tortilje, 1,2 kg mešanog pasulja (crvenog, belog, crnog – raznih vrsta), 1/4 šolje maslinovog ulja…

… 1 veliki luk, sitno iseckan, 1 crvena paprika, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 2 kašičice ljute aleve paprike, 1 kašičica kumina, 7 dl mlevenog paradajza iz zimnice (ili ista količina svežeg paradajza ako ga nađete), 1 kisela pavlaka, 1/4 šolje rendanog čedar sira (ili nekog drugog tvrdog sira), 1/2 šolje seckanog svežeg korijandera (ili peršuna), so i biber

Priprema
Najpre skuvajte pasulj u ekspres loncu (možete to uraditi i dan pre nego što počnete da pripremate jelo). 
Zagrejte rernu na 200oC. Tortilje poređajte na pleh i premažite maslinovim uljem. Pecite ih oko 6 minuta, dok ne postanu reš i ne dobiju zlatastu boju, s tim što ćete ih na pola pečenja okrenuti. Posolite ih. Kad se ohlade, izlomite ih na komade.
U loncu na srednjoj vatri zagrejte ostatak maslinovog ulja. Paprike i crni luk dinstajte na ulju dok ne omekšaju (oko 5 min). Dodajte beli luk, ljutu alevu papriku i kumin i dinstajte još 2 min. mešajući da se dobro sjedini. Posolite i pobiberite. Dodajte paradajz (ako koristite svež, iseckajte ga na manje komade) i sve promešajte.
Potom u lonac dodajte prethodno skuvani pasulj i dospite još 2,5 šolje vode. Posolite i pobiberite i zagrejte dok ne proključa. Smanjite vatru i krčkajte dok se sadržaj ne zgusne, 15-20 minuta. Potom umešajte seckani korijander (ili peršun).
Prespite čili u 4 činije, garnirajte pavlakom, rendanim sirom i korijanderom (peršunom). Servirajte sa reš tortiljama.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: