Iako ih nutricionisti porede sa lanenim semenkama, čia semenke su donekle specifične i nešto drugačije deluju na organizam. Evo još nekoliko razloga da se povremeno uvrste u ishranu…
Bogat izvor kalcijuma. Dve kašike čia semenkiobezbeđuju više od 130 miligrama kalcijuma (18% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma), što je svakako dobro za kosti. Kalcijum igra značajnu ulogu u metabolizmu i građi kostiju.
Ubrzavaju metabolizam. Redovno korišćenje čia semenki može da podstakne metabolizam, kao i da pomogne sagorevanju telesnih masnoća. Istraživanja su pokazala da dodavanje čia semenki u ishranu smanjuje masno tkivo oko struka, što pozitivno utiče na metabolizam.
Uravnotežuju crevnu floru. Konzumacija čia semenki pomaže uravnoteženju crevne flore, što može da pruži značajan podsticaj imunitetu. Imunitet je povezan sa zdravljem creva, pa poboljšanje zdravlja creva može da pomogne da se izbegnu razne tegobe i bolesti.
Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Čia semenke su dobre za opšte zdravlje, posebno za metaboličko zdravlje. Neka od najnovijih proučavanja povezala su konzumaciju čia semenki sa zdravim nivoima šećera u krvi, HDL (“dobrog”) holesterola i ukupnog holesterola, kao i sa smanjenim nivoima triglicerida (masnoća u krvi). Čia semenke mogu da bez problema konzumiraju dijabetičari.
Deluju antikancerogeno. Čia semenke su bogate alfa linoleinskom kiselinom (omega 3 masna kiselina). Nekoliko istraživanja, između ostalog ono objavljeno u časopisu Journal of Molecular Biochemistry su utvrdile da ova kiselina ne samo da ograničava rast malignih ćelija raka dojke i materice, već dovodi i do smrti tih ćelija ne škodeći zdravim ćelijama.
Kada se čia semenke ostava da odstoje u vodi i doda im se malo limunovog soka, ili nekog drugog voća, dobija se izuzetno ukusan i hranljiv napitak.
Preuzeto: Zdravahrana.com