Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Juneći gulaš

Juneći gulaš

Sastojci:

  • 1 kg juneće mesa (od buta ili plećke), isečeno na kocke
  • 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kocke
  • 1 crvena paprika, isečena na trake
  • 2 paradajza, oljuštena i iseckana (ili 200 g paradajz pelata)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (opciono, za pikantniji ukus)
  • 1 lovorov list
  • 1 veza peršuna, sitno iseckana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • So i biber, po ukusu
  • 2-3 kašike brašna
  • 3-4 kašike ulja ili masti za prženje
  • 1,5 l vode (ili bujona, po želji)

U velikoj šerpi ili loncu zagrejte ulje ili mast. Kada se dobro zagreje, dodajte juneće meso i pržite ga sa svih strana dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju. Ovo je važan korak, jer će meso tako dobiti bogatiji ukus. Kada je meso isprženo, dodajte sitno iseckan crni luk i pržite ga nekoliko minuta dok ne omekša i postane staklast. Zatim dodajte sitno iseckani beli luk i pržite još minut-dva.

Dodajte šargarepu, crvenu papriku i paradajz. Posolite, pobiberite i dodajte alevu i ljutu papriku, majčinu dušicu i lovorov list. Promešajte sve zajedno i kuvajte još 5-10 minuta dok povrće ne omekša.

U posebnoj čaši pomešajte 2-3 kašičice brašna sa malo vode. Dodajte ovu smesu u gulaš i dobro promešajte. Zatim nalijte vodu (ili bujon) tako da prekrije sve sastojke. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo više vode.

Na kraju dodajte iseckani krompir i kuvajte još 20-30 minuta, dok krompir ne omekša. Probajte gulaš i ako je potrebno, dodatno posolite ili pobiberite. Dodajte seckani peršun pre nego što ga poslužite.

Služite gulaš uz domaći hleb i pire krompir, a možete ga i poslužiti sa kiselim mlekom ili pavlakom, zavisno od vaših preferencija.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: