Iako ga u praksi najčešće peremo jer pakovanje pirinča može da sadrži sitne nečistoće koje je potrebno ukloniti pre kuvanja, mišljenja su podeljena.
Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja to rade kako bi uklonili nečistoće sa površine, ali i da im jelo ne bude gumeno i lepljivo.
S druge strane, oni koji ne peru pirinač pre kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus pirinča.
Kad treba da se pere pirinač
Iskusni kulinari tvrde da pirinač ne treba prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete tako isprati skrob koji jelu daje kremastu strukturu. Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete na veliko ili primetite da je pirinač veoma beo.
U proizvodnji se žitarice ponekad mešaju sa mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što beliji.
Ne zaboravite da je dovoljno jednom ili dva puta oprati pirinač pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti potpuno čista.