Mališanima je bolje ne davati plavi sir, jak, prerađen, dimljeni ili sa začinima. Sve ovo može izazvati alergijsku reakciju.
Bolje je dati prednost blago tvrdim sirevima: domaći beli sir, čedar, parmezan, gaudu, edamer.
„Pored toga, prilično tvrda struktura sira omogućava vam da trenirate vilični aparat, stimulišući žvakanje, i uopšte, jela sa sirom pomažu u raznolikosti dečijeg menija“, kaže doktorka Ksenija Kuzmina .
U kom uzrastu se deci može davati sir?
Od 1 godine možete dati oko 5 g sira dnevno. Ovo je tanak komad. Uprkos maloj porciji, sir nudite redovno. Jer hrana nije samo hranljiva, već i pruža određena vrstu iskustava učenja ukusa i tekstura. Od 3. godine, količina sira se može povećati.
Koja deca ne smeju da jedu sir?
Ako je vaša beba alergična na mlečne proizvode, sir je zabranjen. Ako nema alergije, ipak prvi put dajte mali komadić i posmatrajte reakciju.