Čokolada je čak hvaljena zbog antioksidanata i nekih prednosti za zdravlje srca. Ali da li je bezbedna za bebe i malu decu? Kratak odgovor je da, nije opasna za malu decu stariju od 2 godine, ali za bebe mlađe od toga, lekari savetuju da se izbegavaju svi šećeri i kofein koji mogu da sadrže.
Alergije na čokoladu kod beba i dece
Kada je reč o alergijama na čokoladu i kakao, naučnici su verovali da su reakcije na čokoladu povezane sa drugim alergenima u čokoladi, kao što su orasi, kikiriki ili mleko. Međutim, studija objavljena 2019. godine pokazala je da je, iako retko, moguće je da deca i odrasli imaju pravu alergiju na čokoladu i kakao.
Uz to, stručnjaci kažu da u većini slučajeva zabrinutost zbog potencijalnih alergijskih reakcija na hranu ne bi trebalo da sprečava roditelje da svojoj deci uvode alergenu hranu poput ribe, jaja i putera od kikirikija. Istraživanja to potvrđuju, sa dokazima koji ukazuju na to da za većinu beba nije neophodno odlagati uvođenje visoko alergene hrane.
U stvari, neuvođenje ove hrane kada bebe imaju neophodne veštine u ishrani da ih konzumiraju može povećati verovatnoću da dete razvije alergiju.
Dakle, ako potencijalna alergija na čokoladu nije primarna briga, postoje li drugi razlozi za odlaganje davanja čokolade bebama i maloj deci? Kratak odgovor je da.
Šta stručnjaci kažu o tome kada bebe mogu da jedu čokoladu
Američka akademija za pedijatriju (AAP) ne preporučuje da se deci mlađoj od 2 godine daju namirnice koje sadrže kofein ili dodatni šećer, a oboje se nalaze u čokoladi i čokoladnim proizvodima. Dakle, iako alergije na hranu nisu razlog za odlaganje davanja čokolade vašoj bebi ili malom detetu, dodatni šećer i prirodni sadržaj kofeina jesu.
Pored višestrukih sastojaka koji se nalaze u većini čokoladnih namirnica, čokolada takođe sadrži kofein. Iako nema puno informacija o tome kako kofein utiče na mozak deteta u razvoju, postoji zabrinutost zbog neželjenih efekata.
U stvari, smernica za unos kofeina je manja od 2,5 mg dnevno za dete starije od 2 godine. Takođe postoje neki dokazi da kofein može da ometa san deteta, utiče na zdravlje kostiju i izazove povišen krvni pritisak.
Kolač u saksiji
Kada procenjujete da li ćete svom detetu dati čokoladu ili ne, imajte na umu koliko će kofeina vaše dete dobiti sa svakom porcijom. Čak i hrana poput čokoladnog pudinga i čokoladnog mleka sadrži male količine kofeina.
Dodati šećer
Za decu mlađu od 2 godine, lekari preporučuju hranu koja nema dodatog šećera. Previše dodatog šećera može povećati rizik od viška telesne masti, karijesa, visokog holesterola i dijabetesa tipa 2. Ipak, šećer čini oko 17% onoga što deca konzumiraju svakog dana.
Iz tog razloga, trebalo bi da razmislite koliko šećera vaše dete već dobija pre nego što dodate čokoladu u ishranu. Na ovaj način, kada ste na rođendanskoj zabavi ili nekoj drugoj posebnoj prilici, imate više slobode da napravite izuzetak ako želite da dozvolite svom mališanu da jede neki slatkiš.
Opasnosti od gušenja
Takođe bi trebalo da budete oprezni zbog potencijalnih opasnosti od gušenja čokoladom. Iako komad čokoladne rođendanske torte verovatno neće predstavljati rizik od gušenja, mnoga peciva i čokoladne bombone sadrže orašaste plodove i druge tvrde sastojaka koji mogu biti opasni za vrlo malo dete. Dakle, imajte na umu ove stvari pre nego što svom detetu date nešto čokoladno.
Savet
Čitanje etiketa i planiranje sa pedijatrom o tome kada i kako uvesti određenu hranu je ključno. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima za uputstva o tome kada svom detetu možete dati čokoladu.