Nakon šeste decenije života, mnogi postaju svesni važnosti unosa proteina. Prirodni proces starenja uključuje smanjenje mišićne mase, ali povećani unos proteina može pomoći u borbi protiv ovog problema.
Nutricionistkinja Džesika Kording smatra da svaka namirnica ima svoje mesto u uravnoteženoj ishrani i da nijednu ne treba potpuno izbaciti. Ipak, ona preporučuje ređe konzumiranje jedne vrste hrane – prerađenog mesa.
“Brojna istraživanja pokazuju da čak i umerena konzumacija mesnih prerađevina, poput delikatesnog mesa, slanine, kobasica, viršli, suhomesnatih i dimljenih proizvoda, povećava rizik od određenih vrsta raka, srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Stoga, ako osobe u svojim šezdesetim još nisu počele da ograničavaju unos ove hrane, ovo je pravo vreme za to”, izjavila je za Parade.
Prerađeno meso sadrži visok nivo zasićenih masti i natrijuma, što može povećati rizik od srčanih oboljenja.
Nutricionistkinja Erin Palinski-Vejd se slaže sa Kording, naglašavajući da bi ljudi stariji od 60 godina trebalo da ograniče unos prerađenog mesa sa visokim sadržajem masti. Često konzumiranje ove hrane može povećati upalne procese u organizmu, što dalje može dovesti do hroničnih zdravstvenih stanja.
“Prerađeno meso često sadrži visok nivo zasićenih masti i natrijuma, što može povećati rizik od srčanih oboljenja i povišenog krvnog pritiska, stanja koja postaju učestalija sa godinama. Mnogi prerađeni mesni proizvodi su bogati natrijumom, što može biti problematično za starije osobe koje možda treba da ograniče unos soli zbog hipertenzije ili drugih zdravstvenih problema”, objašnjava ona.
Iako ishrana bogata prerađenim mesom nije zdrava ni za koga, Palinski-Vejd tvrdi da se rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska povećava sa godinama. Zbog toga je još važnije smanjiti konzumaciju hrane koja je povezana sa povećanjem rizika od ovih zdravstvenih stanja, poput prerađenog mesa, piše Index.hr.