Kada treba pričati o plati na razgovoru za posao?

Već tradicionalno kandidati za posao se savetuju da pričaju o plati tek nakon što se na stolu nađe ponuda za posao. Ali autorka bestselera za menadžment i saradnica CNBC-a Suzy Welch kaže da su se pravila promenila: U današnjoj ekonomiji potpuno je prihvatljivo razgovarati unapred o platama.
Welch kaže CNBC-u da se sve svodi na “jednostavnu ekonomiju”.
Nisu sve regije i industrije vruće u vezi potrage za radnicima, ali HR menadžeri se ovih dana znoje kako bi pronašli dobre kandidate, a još više kako bi ih angažovali.
Na današnjem tesnom tržištu rada oni koji su u potrazi za poslom imaju uticaj, što znači da se možete raspitati o plati i novcu kad želite – čak i u prvom razgovoru. To takođe znači da se i kandidati za posao i HR menadžeri mogu ranije uskladiti pre nego prođu kroz tri ili četiri intervjua, samo da bi otkrili da su jako udaljeni u očekivanju i ponudi plate.
Ali ova nova pravila ne znače da oni koji su u potrazi za poslom mogu reći šta god žele – jezik, ton i pristup i dalje su važni.
– Bahatima je i dalje teško da se zaposle – kaže Welch. – Pokušajte nešto poput: Ovaj posao zvuči fantastično i vrlo sam uzbuđen u vezi sa njim. Možete li mi samo pomoći da razumem raspon plata kako bismo bili sigurni da smo usklađeni i pre nego što krenemo napred?
Welch naglašava da “nijedan ekonomski procvat ne traje zauvek, a jednog dana, kad se vrate teška vremena, može se vratiti i ovaj tabu.
Ali, dok se to ne dogodi, kaže, nema razloga da od početka ne izađete sa svojim očekivanjima.
– Samo napred i razgovarajte rano o novcu. Znate da to želite, a za sada i možete – zaključuje.
Foto: Adam Gregor/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply