Ponekad se zbijaju šale na račun kafopija, koji se osećaju kao zombiji ako ne dobiju svoju dozu. U stvarnosti je istina složenija: kada se preteruje, kafa je štetna kao i sve drugo, dok umerene količine donose naučno potvrđene zdravstvene koristi.
Pomaže u prevenciji nekih bolesti
Istraživanja su ukazala da je umerena konzumacija kafe u korelaciji sa smanjenim rizikom od dijabetesa i srčanih oboljenja. Ona takođe može da ima određeni preventivni efekat protiv Alchajmerove bolesti, ili da odloži njeno pojavljivanje. Te dobrobiti donosi samo prava kafa – ne kafa bez kofeina.
Na dva američka univerziteta, istraživači su otkrili povezanost između kofeina u krvi kod ljudi starijih od 65 godine i kasnijeg pojavljivanja Alchajmerove bolesti. Prema istraživačima Univerziteta Južne Floride i Majamija, umerena konzumacija kafe može da za dve do četiri godine odloži pojavu Alchajmerove bolesti, u odnosu na one koji je ne piju ili piju veoma malo.
Dr Čuanhai Čao, sa Univerziteta San Francisko, izjavio je da pijenje kafe neće obavezno sprečiti pojavu Alchajmerove bolesti, ali da istraživači veruju da to može da značajno smanji rizik od pojave Alchajmera ili da bar odloži pojavu bolesti.
Kafa je bogat izvor antioksidanasa koji štite od raznih bolesti. Jedno istražiivanje iz 2005. utvrdilo je da kafa spada u sam vrh među namirnicama po količini antioksidanasa. Iako postoje znatno zdraviji izvori antioksidanasa, kao što su sveže voće i povrće, istraživanja ukazuju da ljudsko telo, izgleda, može da apsorbuje više antioksidasa iz kafe nego iz voća i povrća.
Poboljšava raspoloženje
Siugrno i sami znate za mnoge zgode koje pokazuju kako kafa poboljšava raspoloženje. A to možete da primetite i na sopstvenom iskustvu. Ali, ako više verujete naučnicima, evo i potvrde: istraživanje Američkog nacionalnog instituta za zdravlje (NHI) otkrilo je da par šoljica kafe dnevno za 10% smanjuje rizik da ćete postati depresivni.
I još jedno, prilično ozbiljno otkriće. Harvardska škola javnog zdravlja istražila je jednu neobičnu povezanost i utvrdila da ljudi koji popiju 2 šolje kafe dnevno imaju 50% manji rizik da će pokušati ili izvršiti samoubistvo u odnosu na one koji ne piju kafu! Istraživači pretpostavljaju da je stvar u tome što kafa pomaže telu da stvara neurotransmitere kao što su dopamin, noradrenalin i serotonin – a sve te supstance pomažu da se izborimo protiv depresije!
Može da produži životni vek
Naravno, svi želimo da što duže poživimo. A evo šta je pokazalo novije istraživanje iz 2012: ljudi koji popiju dve-tri šoljice kafe dnevno imaju, u celini gledano, manji rizik od smrti, tj. veće šanse da požive duže. U ovom slučaju isti efekat imaju i kafa sa kofeinom i ona bez kofeina! Jedno ranije istraživanje iz 2008, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, došlo je do sličnog otkrića.
Dakle, ako se osećate krivim što pijete kafu, zaboravite na to. Samo nemojte preterivati! Ograničite se na šoljicu-dve dnevno…
VAŽNA NAPOMENA
Ako imate priliku da birate, birajte organsku kafu. Zašto? Prvi razlog je što konvencionalno proizvedena kafa spada u kulture koje se najviše tretiraju hemikalijama – uključujući hlor, amonijak i gomilu pesticida i herbicida. Svakako da ne želite da takve stvari svakodnevno unosite u svoj organizam. A drugi razlog – za konvencionalno gajenje kafe neprekidno se krče tropske šume, pošto su proizvođači razvili sorte otporne na sunce (prirodno, kafa raste samo u senci). Organski gajena kafa, međutim, uspeva samo pod okriljem gustih kišnih prašuma, tako da gajenje organske kafe ozbiljno doprinosi očuvanju tropskih šuma i zdravlja cele planete.
Preuzeto: Zdravahrana.com