Search
Close this search box.

Kakao i čokolada protiv senilnosti

Italijanski istraživači su pregledali postojeća istraživanja o efektima povremenog i stalnog korišćenja kakaoa/crne čokolade u ishrani. Ispostavilo se da njihovo redovno korišćenje štiti sposobnost mišljenja od opadanja u starijem dobu.

Naime, istraživači su pregledali svu dostupnu naučnu literaturu koja se tiče uticaja korišćenja flavonola (supstanci koje se nalaze u kakaou i čokoladi) na razne oblasti kognitivnog ponašanja. Drugim rečima, istražili su šta se dešava u mozgu nekoliko sati nakon što konzumiramo flavonole iz kakaoa/čokolade, i šta se dešava ukoliko u ishrani stalno koristimo flavonole tokom dugog vremenskog perioda?
Iako su randomizovana kontrolisana proučavanja o akutnim efektima flavonola retka, većina ih ukazuje na povoljan uticaj kakaoa i čokolade na kognitivne sposobnosti. Nakon konzumacije flavonola, među učesnicima ispitivanja primećeno je, između ostalog, poboljšanje radne memorije i bolja obrada vizuelnih informacija. A u posebnom ispitivanju kod žena, nakon što nisu spavale čitave noći, čokolada im je pomogla da se prevaziđu probleme u tačnosti obavljanja postavljenih zadataka do kojih bi nespavanje moglo da dovede. 
Bolje su proučeni dugoročni efekti konzumacije flavonola iz kakaoa/čokolade (od 5 dana do 3 meseca) uglavnom kod starijih osoba. Ispostavilo se da su kod starijih rad mozga i kognitivna sposobnost bili poboljšani svakodnevnom konzumacijom flavonola. Ona je pozitivno uticala na faktore kao što su pažnja, brzina obrade podataka, radna memorija i rečitost. Međutim, ti rezultati su bili najizraženiji kod starijih osoba kod kojih je već započelo opadanje memorija i drugi blagi kognitivni poremećaji. 

Autori istraživanja, Valentina Soči i Mikele Ferara sa Univerziteta Lakvila u Italiji, smatraju da su ovi rezultati obećavajući, pošto sugerišu na mogućnost flavonola iz kakaoa da zaštite kognitivne sposobnosti kod starijih ljudi koji su pod rizikom od opadanja istih. One smatraju da kakao/čokolada treba da postanu suplementi radi poboljšanja kognitivnih sposobnosti. “Redovna konzumacija kakaoa i čokolade zaista tokom vremena ima blagotvorne efekte. Ima, međutim, i neželjenih efekata koji su uglavnom povezani za kalorijsku vrednost čokolade, za neke druge hemijske sastojke kakaoa kao šso tu kafein i teobromin i za razne aditive koje dodajemo čokoladi, na primer šećer i mleko”, napisali su istraživači i dodali: “Crna čokolada je bogat izvor flavonola. Zato mi stalno jedemo pomalo crne čokolade. Svakog dana.”

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: