Kakao puter

Kakao puter se dobija od zrna kakaoa, što znači da je veganski i posan. Najčešće se koristi za pravljenje čokolade, ali se može koristiti u ishrani umesto običnog putera i veoma je zdrav.

Kakao puter je hranljiviji od običnog putera; izvor je vitamina E, K i omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Možete ga koristiti kao posnu zamenu za običan puter u dezertima i kolačima. Pošto ima blago čokoladni ukus, može da se koristi kao preliv za slatki tost, palačnike i vafle. Ako volite kafu sa šlagom, kakao puter može da vam posluži umesto posnog šlaga. I konačno, može se koristiti u nezi kože, kad se nanese spolja. Može se kupiti u raznim prodavnicama zdrave hrane, po povoljnim cenama.

7RbBZ8TgFoVg

Zdrav je za kožu. Kakao puter je standardni sastojak mnogih kozmetičkih krema. Ima antiupalno delovanje, tako da blagotvorno deluje kad se nanese na upaljenu kožu u slučaju ekcema, osipa i drugih vrsta upala. Takođe, kakao puter je dobar za kožu zbog vlažećeg efekta, tako da povoljno deluje na suvu i nadraženu kožu. Pored toga, bogatstvo antioksidansima pomaže da se održi mlađi izgled kože.

Zdrav je za srce. Kakao puter sadrži polifenone komponente, koje deluju antiupalno i smanjuju upalne markere povezane sa arterosklerozom. Ova biljna masnoća čak pomaže u metabolisanju drugih masti i da je, kao i kakao od kojeg se dobija, povezana sa povoljnim uticajem na srce i krvne sudove.

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply