fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako biti manje prehlađen!?

Nije obavezno da „zakačite“ prvu sledeću prehladu. Svaka infekcija traži pogodnog domaćina, pa ako se pobrinete o imunitetu i otežate virusima i bakterijama da vas zaposednu, imate šansu da pregurate zimu zdravi.

Većina infekcija traži gostoljubivog domaćina. U ovom slučaju, „gostoljubiv domaćin“ je onaj ko ne jede svakodnevno obilje svežeg voća i povrća, punog vitamina i enzima. Zato je prvi korak u prevenciji prehlade da svakog dana pojedete bar jednu obilnu, bogatu salatu od svežeg povrća sa belim lukom. Izbegavajte prerađenu hranu, kupovne slatkiše, trans masti (najviše ih ima u pekarskim proizvodima). Najbolje je da ne jedete nikakvu hranu koja sadrži veštačke boje, arome ili konzervanse, ili mononatrijum-glutaminat (najčešće se koristi u slanim grickalicama i industrijskim začinima za supe). 
Ispravna ishrana i pravi suplementi u većini slučajeva pomažu da se ne razbolimo, ili da smanjimo intenzitet oboljenja. A ako se bolest “preseče” u začetku, čak i oni koji se loše hrane mogu da olakšaju simptome i skrate tok. 
Lekovi su namenjeni da leče iili gljivične, ili bakterijske ili virusne infekcije. Međutim, u stvarnosti je većina infekcija kombinovana. Na primer, kandida može da proizvede iste simptome kao neka bakterijska ili virusna infekcija. Zato je najbolje ojačati imunitet i pripremiti organizam da se izbori sa uljezima, ma koje vrste.

Šta će pomoći
Treba da se hranimo hranom koja obiluje raznim vitaminima, a pogotovo vitaminom C (ren, sveža paprika, limun, pomorandže, jabuke i sl). 
Poželjno je da pijemo dosta tečnosti. Jedan od korisnih napitaka bi bio npr. sok od brusnice i limuna u koji je dodato malo ljute aleve paprike – on će očistiti sluz na koju se bakterije i virusi “lepe”, a istovremeno učiniti organizam nepogodnim tlom za infekciju. 
Ako se pojave prvi znaci prehlade, ne suzbijajte simptome, tj. ne koristite kapi, sprejeve i sl. Izbegavajte većinu slatke hrane čak i voća, osim kiselih jabuka i borovnica. Ako na samom početku prehlade uzmete kapi ehinacee, uz veliku količinu vitamina C, verovatno je da će bolest trajati kraće. U kasnijoj fazi prehlada ili gripa ehinacea nije tako efikasna, ali će velike doze vitamina C pomoći da prehlada kraće traje. To je naučno dokazano.  
Crna rotkva, u kombinaciji sa medom, deluje antibakterijski, antivirusno i antiparazitski, a takođe i pročišćava krv. Rusomača (ako je nađete uobliku čaja) takođe deluje antivirusno i antiparazitski. 

I još jedna stvar koju nije loše imati na umu: za one koji ne paze na hranu i način života, prehlada može biti dobar prirodan način da se detoksikuju. Loša ishrana i navike kao što su pušenje, alkohol i loše spavanje čine da se razviju ćelije koje su u nekom pogledu falične. Parazitima, bakterijama i virusima potrebne su upravo takve ćelije da se tu nastane i hrane. Tokom bolesti, te ćelije bivaju eliminisane. Dakle, prehlada nas na neki način čisti. Često suzbijanje prehlade i gripa lekovima, a da se ne promeni način života, može dovesti do toga da se kasnije pojavi neko ozbiljnije oboljenje. Suzbijanje lakših sezonskih bolesti kao što je prehlada na duge staze je rizično, čak i kad se koriste potpuno prirodni lekovi. Mnogo je bolje postepeno promeniti način života, poboljšati ishranu, kretati se više, uvesti redovnu fizičku aktivnost i neke metode za eliminaciju stresa (taj či, joga, meditacija) kako bismo svoj organizam učinili prirodno otpornim. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: