U većini prča o kulinarstvu i gastronomiji najčešće se može čuti reč “domaće”.
Svi vole domaću hranu, ali danas ljudi imaju sve manje vremena za kulinarstvo. Kada ste poslednji put pojeli supu koja se krčkala nekoliko sati?
Između posla i ostalih obaveza, i žene i muškarci jedva pronalaze vreme i za brzinsko kuvanje, pa to uglavnom budu neki jednostavni obroci poput paste.
A svi se s nostalgijom sećamo bakine kuhinje, kada je ona sama razvlačila kore za pitu, mesila hleb, pravila domeće knedle za domaću supu…
No, nije sve izgubljeno, ako izdvojite samo malo vremena da napravite domaće kocke za supu, uvek ćete imati veoma ukusan i zdrav obrok.
Kocku možete da koristite za supu, sosove, rižoto… ma da obogatite ukus bilo kog variva. Šta vam je potrebno?
- bataci ili krilca
- šargarepa
- peršun
- celer
- crni luk
Kako da pripremite kocku?
Sve povrće osim peršuna isecite na sitne komade i stavite u šerpu, a zatim dodajte i meso. Sipajte vode da ogrezne, pa poklopite i kuvajte na laganoj vatri.
Povremeno dosipajte vodu ako vidite da je isparila. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin. Slobodno stavite još neki začin ako želite. Kada se sve dobro skuva, tj. kada dobijete gušću smesu, isključite i dodajte peršun.
Ostavite da se prohladi, pa stavite u blender i usitnite. Sipajte u pleh i stavite u zamrzivač preko noći, zatim isecite na kockice, pa stavite u pek papir ili kesu za zamrzivač i vratite u zamrzivač – i koristite po potrebi.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Profimedia