Neke vrste hrane bolje je čuvati van frižidera, neke ne smeju da stoje na sobnoj temperaturi, a važno je i to koju hranu držite jednu pored druge na polici. Evo nekoliko korisnih saveta.
Paradajz: ne stavljajte ga u frižider. Paradajz u frižideru gubi svoj slatkasti ukus, zato ga držite u činiji, na kuhinjskoj polici.
Krompiri i crni luk: držite ih razdvojene. Crni luk i krompir se slažu u jelima, ali ne i u ostavi – ako stoje jedan do drugog, brže će se pokvariti. Zato ih čuvajte na tamnom, suvom mestu, ali u odvojenim uglovima. Kafa: nikako je nemojte držati u frižideru, jer će izgubiti aromu. Čuvajte je u originalnom pakovanju, na sobnoj temperaturi.
Hleb: „običan“ hleb iz samposluge možete čuvati na sobnoj temperaturi, jer sadrži dovoljno stabilizatora (i drugih konzervansa) da može da se održi. Integralni hleb od isklijalih zrna sadrži prirodna ulja, što znači da brže može da se užegne – zato ga čuvajte u frižideru.
Mleko, meso, jaja: ovde se ne postavlja pitanje gde se čuvaju (u frižideru, naravno), već kako. Naime, jaja ne bi trebalo držati u vratima frižidera (gde im je predviđeno mesto), već u najtamnijem i najhladnijem delu frižidera. Isto se odnosi i na meso i mleko.
Brašno, ulja i orašasto voće: da biste produžili život ovim namirnicama, čuvajte ih u frižideru, u staklenim teglama (ulje držite u tegli od tamnog stakla).
Preuzeto: Zdravahrana.com