Držali ste dijetu, došli do željene težine i sada je vreme da se vratite starom režimu ishrane. Da trud ne bi bio uzaludan, ne smete sebi da dozvolite da se ponovo ubucite.
Ukoliko želite da ostanete vitki, trebalo bi da i dalje obraćate pažnju na ono što jedete, a u tome će vam pomoći i nekoliko ključnih pravila.
Vaš svakodnevni jelovnik trebalo bi da sadrži mnogo povrća, jer nije kalorično, puno je vitamina i minerala i, što je najvažnije, može da vas zasiti.
Više jedite belo meso i ribu, a manje crveno.
Izbegavajte kalorične i preslane grickalice, a za vitak stas bolje je da tokom glavnih obroka uživate u velikim porcijama, nego da ste večno polugladni i željni slatkiša, čipsa, kokica… Za užinu radije pojedite voćku ili šaku orašastih plodova.
Francuzi imaju sjajan recept za vitku liniju – salatu jedu kao predjelo. To im pomaže da glavno jelo ne dočekaju suviše gladni, a zalogaje ne gutaju halapljivo. Sličan efekat se postiže kada se popije čaša vode neposredno pre obroka.
Nemojte da čekate da pregladnite, već jedite ranije. Ako već dođete do te faze, prvo pojedite supu.
Jednom nedeljno uvedite voćni dan, a to znači da najmanje sedam puta u toku dana pojedete voćku po izboru.
Slatkiše kupujte isključivo u malom pakovanju. Neka vam uvek pri ruci bude parče crne čokolade, za slučaj da vam “padne šećer”.
Velika opasnost za vitku figuru vreba u ostacima hrane. Bolje da posle jela odmah eliminišete sve što niste uspeli da pojedete (veće količine možete da odložite u zamrzivač), jer ako ih stavite u frižider, kasnije ćete se im sigurno vratiti.
Namirnice radije kuvajte i pripremajte na pari, kad god je to moguće, a naročito izbegavajte prženje u dubokom ulju i pohovanje. Ne samo što se ovakvi obroci lakše vare nego nema bojazni da će se negativno odraziti na vašu liniju.
Ne prejedajte se! Uživajte u hrani, ali budite svesni da je umerena količina hrane najvažnija stavka u održavanju vitkosti.
Preuzeto: informer.rs
Foto: Shutterstock