Mnogi mališani često odbijaju povrće, ma koliko se roditelji trudili da im ovu zdravu namirnicu uvrste u ishranu. Dok neki ne vole kuvanu šargarepu, neki jedu samo krompir, a beže od brokolija i spavaća.
Mame se često trude da naprave neverovatne i ukusne spojeve kako bi mališani pristali na kompromis i istražili sa novim ukusom, ali i uneli važne vitamine i minerale. Ukoliko vam nedostaje inspiracija, donosimo vam 3 jednostavna, zabavna i ukusna recepta. Probajte, velike su šanse da mališani posle jedne porcije potraže još.
1. Krem supa sa povrćem
Ova supa je pravi spas za zauzetu mamu, jer zahteva minimum napora. I bilo koje povrće koje imate kod kuće je pogodno za pripremu.
Sastojci:
150 g pilećeg ili ćurećeg filea
2 srednja krompira
½ mlade tikvice
2 cveta brokolija
½ šargarepe
½ luka
3 čaše vode
2 kašike putera (opciono)
So, začini po ukusu
Priprema:
Povrće krupno isecite, stavite u šerpu i napunite vodom tako da ga prekrije za 2 cm. Kada proključa smanjite temperaturu. U posebnoj posudi kuvajte meso 10 minuta i prebacite u povrće. Čorbu posolite i kuvajte dok se povrće ne skuva.
Mikserom izmiksajte sadržaj (zajedno sa uljem ako želite da jelo bude hranljivije). Dodajte začine ili začinsko bilje po svom ukusu. Ako je čorba previše gusta, razblažite je pavlakom za kuvanje ili mlekom.
Savet: Sastav i proporcije povrća mogu biti raznovrsni, ali što se tiče mesa za krem supu, bolje je uzeti ćuretina ili pileća prsa – najlakše je napraviti krem čorbu.
3. “Kocke” u pavlaci
Tajna ovog jela je u malim kriškama. a pavlaka ovde postaje dodatna “kamuflaža” za povrće.
Sastojci:
150 g bilo kog mesnog filea
2 mala krompira
2 cveta karfiola
½ praziluka
½ mlade tikvice
100 ml vode
2 kašike pavlake
So, začini po ukusu
Priprema:
Praziluk iseckajte i stavite u šerpu i pržite na ulju dok sečete meso. Stavite meso u praziluk, a za to vreme vodite računa o povrću. Svaki sastojak odmah sipajte u šerpu čim očistite i isečete. Počnite sa karfiolom isecite ga na cvetove od 0,5-1 cm. Zatim dodajte krompir, poslednje – tikvice.
Sipajte pola čaše vode, promešajte i dinstajte na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte pavlaku, posolite i kuvajte još 10-15 minuta dok se krompir ne skuva.
Savet: Praziluk daje jelu poseban ukus i aromu, ali se umesto njega može koristiti i crni luk.
6. Raznobojni pire
Deca zaista vole da sami “oboje” takav pire – glavna stvar je da ne usmeravate pažnju posebno izbirljiv mališana na to od čega su napravljene boje.
Sastojci:
4 srednja krompira
šaka listova spanaća
½ male cvekle
½ male šargarepe
malo maslaca
Soli po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. U posebnoj posudi skuvajte šargarepu i cveklu; Pojedinačno ih sameljite blenderom. Listove spanaća potopite u ključalu vodu na 1 minut, a zatim takođe izmrvite u blenderu.
Krompir izgnječite sa puterom bez dodavanja tečnosti. Krompir podelite na trećine i u posebnim činijama pomešajte sa pireom od šargarepe, cveklom i spanaćem (u ovaj proces možete uključiti dete).
Dobro promešajte dok ne postane glatka, posolite ako je potrebno. Poslužite odmah.
Savet: Postepeno dodajte biljnu masu u krompir, pazeći da pire ne ispadne previše tečno. Za zelenu nijansu možete koristiti brokoli umesto spanaća.