Dok je radila na višem istraživačkom projektu kao deo svoje osnovne diplome na Univerzitetu Rutgers, Sera Sano je odlučila da analizira recenzirane studije o ishrani i bolovima u menstrualnom ciklusu, delom zbog nje sopstvene borbe sa ovim pitanjem. Šta je našla? Sano je u svojoj novoj studiji izjavila da je njeno istraživanje pokazalo da hrana bogata omega-6 masnim kiselinama podstiče upalu, ključnog krivca za menstrualne bolove, dok ishrana bogata hranom sa omega-3 masnim kiselinama smanjuje upalu, kako prenosi Health day.
Menstrualni bol, poznat i kao dismenoreja, nastaje kada se mišići u materici stežu. Prostaglandini , hemikalije uključene u upalne reakcije, pogoršavaju stvari.
„Samo bih predložio da mlade devojčice pogledaju svoj način života i ishranu, ponašanje u ishrani i vide da li postoje neke promene koje bi mogle da pomognu u poboljšanju bola koji doživljavaju“, rekla je Sanoh, sada student medicine na Univerzitet Templ u Filadelfiji.
Dok 90% adolescentkinja prijavi menstrualne bolove, mnoge ne traže lečenje. Prema studiji, to je vodeći uzrok izostanaka devojčica iz škole.
Popularne su i one namirnice za koje je Sanohovo istraživanje utvrdilo da su problematične, uključujući crveno meso, šećer, so, mlečne proizvode, kafu i ulja.
Ljudi na veganskoj ishrani imali su najnižu stopu upale, pokazalo je istraživanje.
„Ishrana ima uticaj na vaše zdravlje i osećam da se to često zanemaruje“, rekla je Sano. „Ponekad bi ljudi samo želeli da vide da li postoji lek koji bi mogli da uzmu. I to je u redu, ali ako postoji način da se holistički zaustavi početni korak u ovoj bolnoj kaskadi, mislim da bi to bilo bolje da neki ljudi usvoje, a takođe će im pomoći da poboljšaju svoje zdravlje u celini.
Ipak, potrebno je više istraživanja, rekao je Sano. „Verujem da se ovo može primeniti na sve uzraste, ali to je još jedan razlog zašto bih volela da se uradi više istraživanja na ovu temu kako bismo mogli da vidimo stvarne efekte ovih dijeta na duži rok“, dodala je ona.
Dr Monika Božić, direktorka Centra za integrisano zdravlje žena Univerziteta u Čikagu, dodatno je objasnila uticaj prostaglandina. Visok nivo može povećati stezanje krvnih sudova koji snabdevaju matericu krvlju. Kada ograničite taj protok krvi, to može izazvati grčeve.
„Ako imate adolescente koji se zaista usavršavaju u pridržavanju antiinflamatorne dijete, koja je ujedno i sama zdrav način da se jede u ranom uzrastu, da li zaista nadoknađujemo neke stvari koje bi mogli da dožive kasnije ?” pita se Božić.
Konzumiranje hrane koja izaziva zapaljenje takođe može povećati rizik od dijabetesa, artritisa i srčanih bolesti, primetila je Božić. Ona preporučuje da da se jede mediteranska ishrana, puna šarenog voća, zelenog lisnatog povrća, smeđeg pirinča ili integralnih žitarica, ovsene kaše i sveže bilje i začini.
„Ljudi hrane svoja tela hranom koja će im omogućiti najoptimalnije zdravlje, dugovečnost, bolje razmišljanje, bolje funkcionisanje i sveukupno zdrav život i minimiziranje rizika od pratećih bolesti koje se povećavaju kako starimo”