Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da vam ne presedne praznično uživanje u hrani: Saveti koji čuvaju zdravlje

Hrana
Reakcija na obilnije obroke je individualna i zavisi od više faktora – od opšteg zdravlja organizma, genetike, godina i stila života.

Prvomajski praznici se bliže, a sa njima i nekoliko slobodnih dana koje će većina ljudi provesti u prirodi, u društvu porodice i prijatelja i uz nezaobilazni roštilj.

Posle više od dve godine života pod tenzijom zbog pandemije korona virusa, ovo će biti prilika da se konačno malo više opustimo i podsetimo kako izgleda uživanje u životu. To je, bez sumnje, ono što je svima nama potrebno.

Sveže povrće trebalo bi da dominira i na prazničnoj trpezi kako kod osoba koje su mlade, zdrave i fizički aktivne, tako i kod onih koje imaju hronične bolesti.

Naš želudac traži hranu, ali ne veliku količinu mesa, već više salate od svežeg povrća, jer ona prija celom organizmu – podseća dr Stefanović.

Šta ako skoči pritisak

Uživanje u roštilju može da ima za posledicu skok krvnog pritiska, posebno kod osoba koje već imaju problem sa hipertenzijom.

Ako pojedete malo više roštiljskog mesa, koje po pravilu ima dosta soli, potrudite se da merite pritisak. Ukoliko se ne osećate dobro, pozovite lekara koji će vas posavetovati šta da uradite. Takođe, od velike je važnosti da ne uzimate terapiju koju vam nije propisao lekar, niti da nekome ko se požali na visok pritisak ponudite terapiju koju vi koristite – podseća dr Stefanović.

Preuzeto: telegraf.rs

Foto: Pixabay

Tagovi:
Pročitajte još: