Postoje namirnice, poput soli, meda, šećera… koje bez obzira na rok trajanja otisnut na ambalaži, zapravo uvek možemo da ih koristimo bez ikakve opasnosti po zdravlje.
Ali šta je sa puterom, mlečnim proizvodom sa 80 odsto mlečne masti, bez kojeg mnogi zamišljaju doručak ili pripremu ručka?
Osnovno pravilo je da se u proceni da li je puter dobar za upotrebu ne treba baš oslanjati na rok trajanja odštampan na pakovanju.
Jer ako se čuva i čuva na niskim temperaturama, može da se drži i ispod nule u zamrzivaču, njen rok trajanja i rok trajanja je mnogo duži od roka trajanja proizvođača.
Najveća opasnost za sve mlečne proizvode, uključujući i puter, je izlaganje toplini, svetlosti što ih čini kvarljivijim.
Ako volite puter, možete značajno produžiti njegov rok trajanja, čak i više od godinu dana, tako što ćete ga čuvati u zamrzivaču: kada vam zatreba, zbog velike zasićenosti mastima, brzo je spreman za sečenje i mazanje na hleb, posebno ako odsečete deo koji ćete potrošiti, a ostatak vratite u zamrzivač.
A kako ćete znati da se puter pokvario?
Prvo počinje da tamni, a onda se kao i kod sira na spoljašnjem delu formira korica nagomilanih bakterija (koju takođe možete da uklonite), a kada se promeni ukus postaje nejestiv.