Zimi je pijemo vruću, leti kao ledeni napitak. Koju god vrstu da odaberemo, volimo da je pijemo svaki dan, sami ili sa prijateljima. Pored toga što nam pomaže da se ujutru razbudimo, njena umerena konzumacija ima brojne benefite kada je reč o našem zdravlju
Prevencija kamena u žuči
Istraživači sa Harvarda su pronašli da se kod žena koje su pile najmanje četiri šolje kafe dnevno smanjuje rizik od ove pojave za čak 25%. Slična studija je potvrdila to isto i za muškarce.
Poboljšava pamćenje
Kafa pomaže održavanju dugoročne i kratkoročne memorije. Istraživanja u pokazala da konzumiranje dve šolje kafe dnevno, poboljšava kratkoročnu memoriju.
Iako se neko vreme zna da pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti, istraživanje Univerziteta Južne Floride iz 2011. godine je pokazalo direktnu vezu unosa kafe i kofeina sa smanjenjem rizika od ovog oboljenja.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Studije navode da su redovni konzumenti kafe pod manjim rizikom da obole od dijabetesa „tipa 2“ ukoliko uzimaju najmanje četiri šolje kafe dnevno a rizik se smanjuje do 50%.
Smanjuje rizik od karcinoma
Švedska studija iz 2008. godine navodi da uzimanje najmanje dve šolje kafe dnevno smanjuje rizik od karcinoma dojke, endometrijuma, prostate i jetre kao i onih povezanih sa gojaznošću, estrogenom i insulinom. Harvardska škola javnog zdravlja tvrdi da su rezultati i učinak na zdravlje isti kod obične kafe kao i kod one bez kofeina.
Ubrzava metabolizam
Kafa pomaže održavanju ili, u pojedinim slučajevima, gubitku težine. Studije iz osamdesetih godina objašnjavaju kako kofein stimuliše metabolizam. Skorija istraživanja su otkrila da mleveno zrno zelene kafe u obliku suplementa pomaže gubitku težine. Radi se o hlorogenskoj kiselini koja smanjuje absorpciju glukoze.
Izvor: zdrava i fit