Enzimi su potrebni za sve hemijske reakcije koje se odvijaju u ljudskom telu. Ni vitamini ni minerali ni hormoni ne mogu da obave posao enzima. Kako da znate da li vam nedostaju, i kako da ih nadoknadite?
Ljudsko telo proizvodi oko 22 enzima koji mogu da vare proteine, ugljene hidrate i masti. Hrana se vari u fazama, počinje u ustima, potom se varenje prebacuje u želudac i na kraju u tanko crevo. Na svakom od tih koraka, specijalizovani enzimi razlažu razne vrste hrane.
Enzimi započinju varenje hrane već u ustima i nastavljaju ga u želucu, gde se aktiviraju i biljni enzimi (enzimi iz biljne hrane koju smo uneli). Hrana potom ulazi u gornji deo tankog creva gde pankreas luči pankreasne enzime za dalje razlaganje hrane. Konačno razlaganje preostalih malih molekula hrane odvija se u donjem delu tankog creva. U idealnom slučaju, razne vrste enzima zajedno deluju da pomognu varenje hrane i isporučivanje hranljivih materija ćelijama.
Razlozi manjka enzima
Na nesreću, enzimi se gube u svakoj fazi proizvodnje i pripreme namirnica, od semena biljke do obroka u tanjiru. To dovodi i do manjka enzima u ljudskom telu, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Evo nekoliko uzroka zbog kojih nastaje manjak enzima u hrani u samom startu: korišćenje pesticida i hemikalija u poljoprivredi, hibridizacija i genetska modifikacija, korišćenje kravljeg hormona rasta. Zatim, u preradi hrane, manjku enzima doprinose pasterizacija, zračenje hrane, korišćenje mikrotalasnih pećnica, kuvanje i pečenje na visokim temperaturama. I na kraju, smanjenoj proizvodnji enzima kod ljudi doprinose preterano unošenje hidrogenizovanih masti (pekarski proizvodi) i zasićenih masti (meso i mlečni proizvodi), živine plombe i stres različitih vrsta.
Pošto enzimi igraju ključnu ulogu u raznim funkcijama tela, manjak enzima može izazvati razne zdravstvene simprome. Evo nekih koji su povezani sa manjkom četiri ključna enzima:
Manjak proteaze (razlaže proteine): zebnja, nizak nivo šećera u krvi, problemi sa bubrezima, zadržavanje vode, smanjen imunitet, bakterijske i virusne infekcije, maligne promene, problemi sa kostima (artritis, osteoporoza i osteofiti, koštane izrasline).
Manjak amilaze (razlaže ugljene hidrate koji ne sadrža vlakna): problemi sa kožom kao što su osipi, gljivične infekcije, herpes i čirevi; problemi sa plućima kao što su astma, bronhitis i emfizem; oboljenja jetre i žučne kese.
Manjak lipaze (razlaže masti): povišen holesterol, gojaznost, dijabetes, otvrdnjavanje arterija i drugi kardiovaskularni problemi, hronični umor, spastično debelo crevo, vrtoglavice.
Manjak celulaze (razlaže vlakna): gasovi i nadimanje, akutne alergije na hranu, facijalna paraliza ili bol, kandidijaza (crevne i vaginalne infekcije).
Kako preduprediti manjak enzima
Postoji nekoliko načina na koje možemo da izbegnemo da dođe do manjka enzima u telu, a to su: pre svega, da jedemo sirove i sveže namirnice svakodnevno (voće i salatu uz svaki obrok, na primer), da namirnice kuvamo na što nižoj temperaturi (posebno je preporučljivo kratko kuvanje na pari), da koristimo samo svežu izvorsku ili filtriranu vodu, i da uklonimo teške metale iz tela (tu nam može pomoći uvođenje u ishranu algi, na primer).
Postoji i nekoliko načina na koje možemo da povećamo količinu enzima u organizmu, a to su: korišćenje namirnica prirodno bogatih enzimima, kao što su papaja, ananas, dinje, mango, kivi, grožđe, avokado, sirovi med, polen, kefir, fermentisano povrće i pšenična trava.
Druga važna stvar je da temeljno i dugo žvaćemo hranu. I na kraju, ako imamo baš akutni problem, možemo da nabavimo visokokvalitetne digestivne enzime u obliku suplemenata.
Potrebno je neko vreme da se poveća količina enzima u telu, a navedeno je nekoliko mogućih načina. Svakako da treba uzeti u obzir i sve ostale faktore zdravog življenja, pre svega kretanje, vežbanje i tehnike za smanjenje stresa.
Preuzeto: Zdravahrana.com