Kako se izboriti sa depresijom?

Najgora stvar sa depresijom je što, kad nas uhvati, nećemo da nam bude bolje. Lekovi jedino mogu da otupe neprijatni osećaj. Srećom, ima prirodnih načina da se izborimo sa ovim stanjem.

Kad je neko depresivan dugo vremena, veoma je teško izaći iz tog mentalnog stanja. Sama depresija postaje neka vrsta mehanizma da se odbranimo od emocionalnog bola. Mozak postaje naviknut da se oseća depresivno. Osnovni način da se izvučemo je da promenimo ugao gledanja, odnosno stanje uma.

Vodite dnevnik
Počnite da vodite dnevnik. Pišite ga svakodnevno. Naglasite posebno ono što osećate da vam smeta. U danima kad se osećate dobro, pogledajte dnevnik i pokušajte da sa distance vidite šta možete da uradite da rešite stvari koje vas muče.

Držite sebe zauzetim
Za prevazilaženje depresije, jedna od najbitnijih stvari je sledeća: zadajte sebi posao. Napravite spisak šta treba da uradite i držite ga se. Pored svakodnevnih obaveza (posao, kupovine, kućni poslovi) dodajte na spisak lepe stvari: vežbanje (šetnja, džoging, bicikl), čitanje zanimljivih i inspirativnih knjiga, priprema zdrave hrane, druženje sa prijateljima, meditacija i slično. Dajte sebi zadatak šta da uradite i držite se toga, čak i ako vam se to posebno ne radi.

Vežbanje
Mnoga proučavanja su pokazala da je fizičko vežbanje od izuzetne važnosti za dobro mentalno stanje, zato što omogućava oslobađanje endorfina (tzv. hormona sreće), ispravlja hormonsku neravnotežu, deluje lekovito na telo. Kad vam je najgore, vežbanje vas može izvući. Džoging, joga, taj či, plivanje, vožnja bicikla, borilačke veštine – sve su to sjajne stvari, pa izaberite nešto od toga što vam odgovara. 

Održite mozak zdravim
Ma koliko da je složen, i mozak je ipak samo jedan organ. Ako nije zdrav, ni naše misli ni osećanja neće biti zdravi. Kad ste depresivni, možete biti sigurni da vam mozak ne radi kako treba. Da ga dovedete u dobro stanje, okanite se alkohola ako ste navikli da ga koristite. Takođe, ako uzimate lekove za ublažavanje bolova, jedan od njihovih dugoročnih efekata je da mogu pogoršati depresiju. Zato pokušajte da ih zamenite nekim prirodnim peparatima.
Isto tako, crevna flora je prilično povezana sa radom mozga. Da je popravite, jedite hranu bogatu probioticima (kiseli kupus, probiotičke jogurte) kao i prirodna sredstva koja pomažu da se eliminišu štetne bakterije i gljivice (jedno od naboljih je beli luk)

Hranite se zdravo
Kad niste baš u najboljem raspoloženju, to je pravo vreme da jedete više svežeg voća i povrća, po mogućstvu organskog. Ishrana svežim namirnicama pomaže da se osaćemo bolje. Po pravilu, potištenost je povezana i sa manjkom vitamina B, a kandida u crevima je jedan od razloga da se on ne asimiluje dovoljno. U tom slučaju, kombinujte ishranu svežim povrćem (ukusne salate npr) i neko prirodno sredstvo protiv kandide (origano ulje, beli luk).

Naspavajte se
Omogućite sebi da se naspavate dobro. Isključite mobilni telefon uveče, ne gledajte opterećujuće tv programe i vesti na internetu pre spavanja. Pročitajte nešto lepo i zabavno pre nego što zaspite.

Izađite na sunce
Ponekad depresija ima veze sa previše čestim putovanjem, navikavanjem na vremensku razliku i sl. U tom slučaju, pomoći će vam ako prošetate bosi po travi ili naprosto neko vreme stojite na zemlji bosim nogama, a još bolje je ako možete da budete malo na suncu, ukoliko je vreme sunčano.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply